Ekonom ve varu. Klimaaktivisté a jejich požadavky: Demontáž silnic...

27.05.2023 13:59 | On-line

„Nerůst“ je šílený cíl aktivistů z tzv. „Poslední generace“, píše ekonom Vladimír Pikora na svém facebooku a v časopisu Reflex. Výsledkem bude chudoba a totalita. Naši politici podle něj dělají, jako by se jich to netýkalo. „Jsme na ně měkcí,“ dodává ekonom a některé body programu zmíněných aktivistů rozebírá podrobněji.

Ekonom ve varu. Klimaaktivisté a jejich požadavky: Demontáž silnic...
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„Tento týden byl zveřejněn 66bodový plán klimatických aktivistů z Poslední generace, kteří požadují, aby se Německo stalo klimaticky neutrálním v co nejbližší době. Proto blokují dopravu, poškozují kulturní památky a obecně se na sebe snaží za každou cenu upoutat pozornost médií,“ píše Pikora na úvod svého textu v Reflexu s tím, že celá věc se týká nejen Německa, jak by se mohlo zdát.

„I u nás se aktivisté snaží v Praze blokovat svými průvody dopravu. Všude to začíná stejně. Nejprve chtějí snížit rychlost na 30 km/h, aby následně své požadavky vystupňovali do absurdit, jako je zákaz masa a uzenin,“ predikuje Pikora budoucnost těchto protestů.

„Rychlostí to začíná a totalitou končí,“ podotýká autor textu a dodává, že plán „nerůstu“ ekonomiky je pro lidstvo nepřirozený a lze ho dlouhodobě dosáhnout jen zákazy. A zákazy končí nesvobodou.

„My se tady výrazně omezíme, ale Asie a Afrika se neomezí,“ zmiňuje Pikora další problém, který tkví v tom, že téměř všechna ekologická opatření, která mají vliv na produkci jednotlivých zemí, jsou uplatňována pouze v Evropě. Největší průmyslové země světa je neakceptují.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí
„Budou dál růst populačně i ekonomicky,“ je si jistý ekonom s tím, že právě tyto země rozhodnou o tom, kolik uhlíku půjde do ovzduší. „Evropská snaha o nulové emise tím pádem půjde vniveč. Je to úplně pomatená cesta.“

Pikora se snaží rozebrat aspoň některé z 66 zveřejněných bodů, které zmínil úvodem. „Z 66 bodů mě asi nejvíce zaskočilo to, že nyní, v době, kdy se bojuje na hranici EU, někdo prohlásí, že je nutná masivní redukce armády. K tomu snad není nutný komentář,“ nevěří Pikora tomu, co v seznamu bodů nalezl.

„Z ekonomických bodů aktivisté požadují např. příděl benzinu a nafty na 500 litrů na osobu za rok,“ uvádí dál a přidává, že do stejné kolonky zákazů patří požadavek na to, aby jednotlivec směl letět jen jednou za rok. „Svoboda cestovat tím končí.“

Do kategorie „mějme se všichni stejně špatně“ podle Pikory patří i to, aby byly vysoké majetkové daně a aby nejvyšší příjem mohl činit jen desetinásobek minimální mzdy.

Naproti tomu plán aktivistů na „demontáž silnic a dálnic“ považuje jen za rádoby taktickou snahu aktivistů vyšroubovat požadavky na maximum, aby pak měli z čeho ustupovat.

„Tak jako každá levice, tak i zde je velký odpor k práci,“ konstatuje Pikora. „Aktivisté chtějí pracovat jen 25 hodin týdně. To by přineslo ohromný pokles ekonomiky a zchudnutí. To je ostatně pro komunismus typické.“

Pak se Pikora dostává k roli politiků. „Velmi mě mrzí, že z aktivních politiků jsem u nás neslyšel odsouzení hnutí Poslední generace. Snad jediný, kdo se více vymezil, byl Jan Skopeček. Jak může pražská radnice ustupovat a dovolit blokády dopravy v Praze? Jak to, že se tomu nikdo nepostaví?“ nechápe Pikora laxní přístup politiků nejen pražského Magistrátu.

Podle ekonoma jsme na tyto extremisty moc mírní. „V každém případě nechci žít v zemi, kde bude vše zakázané. Není možné, aby nám malá menšina diktovala, jak máme žít. Musíme se včas ozvat. Totalitu jsme tu už měli,“ uzavírá Vladimír Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…