Ekonomka o hospodářství: Něco tu páchne. Nebude to dobré

29.03.2013 9:30

Známá ekonomická glosátorka Markéta Šichtařová se na svém blogu na iDNES.cz rozepsala o iluzích současné světové ekonomiky. Zejména ji zaujala hodnota indexů jednotlivých akciových burz, které jsou na rekordní úrovni. Podle Šichtařové je zřejmé, že tady něco páchne, protože ekonomická realita tomu absolutně neodpovídá. Jako by se prý schylovalo k další bublině. Ta poslední tu byla v roce 2008.

Ekonomka o hospodářství: Něco tu páchne. Nebude to dobré
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Spojení, že tu „něco páchne“ podle Šichtařové používáme v situacích, kdy se všechno zdá ideální. Dokonce tak moc, že to popírá pravděpodobnost. Třeba když nás osloví podomní prodejce elektřiny a přesvědčuje nás, kolik ušetříme s novým dodavatelem.

Bylo by samozřejmě skvělé, kdybychom mohli nakupovat energii levněji. Jenže i náš případný nový dodavatel musí na distribuci proudu něco vydělat a rovněž podomní dealer musí za své obchůzky mít nějakou odměnu. Proto je jasné, že slibovaná fenomenální úspora je nereálnou fikcí. Protože tady prostě něco páchne.

Něco podobného podle ekonomky momentálně zažíváme s hodnotou indexů na akciových trzích. Ta dosahuje rekordních výšin, a proto by měla pobízet všechny, aby vytáhli ze slamníků našetřené tisíce a investovali do cenných papírů, nabízejících historicky rekordní možnost zbohatnutí.

„Takže podle rekordních a stále rostoucích akciových indexů se máme skvěle a čeká nás ještě skvělejší budoucnost,“ píše Šichtařová. Jenže v kontrastu s tím kolem sebe vidíme krizi, hospodářský propad a rostoucí nezaměstnanost. Tudíž - něco tady páchne.

Podle ekonomky je vysvětlení logické - za rekordy akciových indexů stojí centrální banky. Ty momentálně sypou do ekonomik víc peněz, než kdy v historii. „Centrální bankéři už nepřehazují natištěné a v mnoha případech ničím nekryté peníze vidlemi, ale rovnou buldozerem,“ píše.

Inflace se podle Šichtařové může projevit i tím, že indexy burz neodrážejí reálný výkon ekonomiky. A to je přesně případ současných páchnoucích rekordů. „Podobná fikce existovala v roce 2008 a vešla do dějin pod názvem hypotéční bublina. A byla následovaná prudkou krizí. Už abychom začali vymýšlet jméno pro stávající bublinu,“ poznamenává Šichtařová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…