Ekonomové kroutí hlavou. Stanjura prý hrubě uletěl a možná to bylo schválně

21.01.2022 9:32

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) má další problém. Podle ekonomů se hrubě netrefil v odhadu inflace na letošní rok. Ale možná to udělal schválně...

Ekonomové kroutí hlavou. Stanjura prý hrubě uletěl a možná to bylo schválně
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura

Ekonomové z think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR nedávno spočítali, že pokud chce vláda ušetřit v rozpočtu slibovaných 80 miliard, pravděpodobně jí nezbude nic jiného, než sáhnout na důchody a na platy kantorů. Nebo dát podstatně méně na investice a to by zase nekorespondovalo s plánem premiéra Petra Fialy posunout Česko mezi nemodernější země.

Další informace naleznete zde

Po této zprávě se ještě ani neusadil prach a Stanjura je znovu pod tlakem. Tentokrát mu ekonomové vyčítají, že se výrazně netrefil v odhadech inflace. Tu šéf státní kasy pro letošek odhaduje na úrovni 8,5 procenta. Exministryně financí za ANO Alena Schillerová přitom ještě vloni v listopadu odhadovala inflaci pro rok 2022 na úrovni 6,1 procenta.

Odborníci tvrdí, že Stanjurou předpokládaný scénář by nastal jen ve chvíli, kdyby proti inflaci nikdo nic nedělal. Jenže Česká národní banka už rostoucí inflaci vzdoruje, seč jí síly stačí. Především výrazným zvýšením úrokových sazeb, které jsou teď na hladině 3,75 procenta. Ještě před pár měsíci přitom úrokové sazby centrální banka držela na úrovni 1 procenta.

„To by muselo znamenat, že by nefungovalo vůbec nic, co v současné době děláme, ani co se děje jinde ve světě,“ řekl pro Echo24 hlavní ekonom platební společnosti Roger Dominik Stroukal.

Obdobně to vidí i hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Skutečně si myslím, že hodnota nad osm procent je nerealistická. Od druhé poloviny roku byla inflace vysoká a letos by se tak měla meziročně snižovat i kvůli vysoké základní úrovni,“ uvedl Křeček, podle kterého navíc posiluje česká koruna, což zlevní dovoz zboží ze zahraničí.

A proč Stanjura takto přestřelil? Podle Křečka v tom může být záměr. Ministr na začátku roku přestřelí odhad inflace, aby v polovině roku mohl svůj odhad snížit a říct, že zafungovala jím nově nastavená ekonomická politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …