Eliška Hašková Coolidge: Modlila jsem se za vítězství Donalda Trumpa. Když vidím ty velvyslance USA v ČR...

12.12.2016 13:34

Amerika se za poslední dobu hodně změnila. Šanci na změnu má jen Donald Trump, nikoli Hillary Clintonová. „Za Trumpovo vítězství jsem se dokonce modlila.“ Uvedla to Eliška Hašková Coolidge, někdejší zvláštní asistentka prezidentů USA během nedávného křtu své knihy Pět amerických prezidentů, česká babička a já.

Eliška Hašková Coolidge: Modlila jsem se za vítězství Donalda Trumpa. Když vidím ty velvyslance USA v ČR...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eliška Hašková Coolidge

Kniha Pět amerických prezidentů, česká babička a já je dle informací vydavatele nové, doplněné a rozšířené vydání vzpomínek Elišky Haškové Coolidge, významné Češky, která se dokázala prosadit jak ve vrcholném politickém prostředí v USA, tak po revoluci i v bývalé vlasti.

„Rodačka z Prahy emigrovala v roce 1949 do USA a je již dostatečně známo, že kariéru začala v Bílém domě, kde dlouho pracovala jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů, dále ve vysokých pozicích na ministerstvu zahraničních věcí USA a v dalších důležitých amerických vládních organizacích,“ uvádí anotace knihy.

Během křtu knihy v pražském nakladatelství Luxor, kterého se jako kmotr knihy zúčastnil exšéf Microsoftu v Evropě Jan Mühlfeit, se Hašková Coolidge vyjádřila i k aktuální situaci v USA po prezidentských volbách. Ještě před nimi několikrát otevřeně podpořila Donalda Trumpa a řekla, že ho bude volit.

Když šla kniha do tisku, ještě jsme dle Haškové Coolidge neznali výsledky amerických voleb. „Já jsem od začátku sázela na Donalda Trumpa. Doufala a věřila jsem, že to vyhraje. Dokonce jsem se za to modlila a já se často kvůli volbám nemodlím, ale tentokrát ano. Myslím si, že to nejdůležitější v životě je poctivost. Poctivost ve všech sférách. Amerika se bohužel vzdálila tomu, co byla. Cítila jsem úzkost, když jsem viděla přicházet sem velvyslance, kteří nám říkají, že jsme korupční stát, a přitom jsem viděla, co se děje v Americe. Jsem strašně ráda, že přicházející administrativa se zdá být plná lidí, kteří jdou do vlády, aby zemi něco dali. V životě už něco udělali a teď chtějí část z toho dát nazpátek. Tímto byla Amerika vždycky obrovským příkladem světu,“ uvedla na nedávném křtu své knihy.

Téma amerických voleb krátce rozebrala i ve zmíněné knize. „Vydání této knihy jsem připravovala v létě 2016 před americkými prezidentskými volbami. Vidím je jako nejdůležitější ve svém životě. Amerika, kterou jsem znala ze škol a univerzit, kde jsem studovala, a ze své skoro třicetileté práce v Bílém domě a na ministerstvu zahraničních věcí, se v posledních letech velmi změnila,“ píše v knize.

Eliška Hašková Coolidge by podle svých slov byla ráda, pokud by se prezidentkou USA stala žena. „Sama jsem přece začínala v době, kdy z pěti set studentů diplomacie na Georgetownské univerzitě nás bylo jen dvacet žen,“ píše slavná Češka. Neznamená to prý ale, že každá žena je vhodná pro to, být prezidentkou. „Musela by být neuplatitelná a nezkorumpovaná. Bohužel to nevidím u Hillary Clintonové,“ míní.

„Na rozdíl od Hillary Clintonové má Donald Trump, přes všechnu svou prostořekost, bohatou zkušenost ve vůdcovství a úspěšném vyjednávání. V primárkách získal více hlasů než kterýkoliv republikánský kandidát v celé americké historii. Je pravda, že podporovat člověka, který se tak otevřeně a na rovinu vyjadřuje a který ve státní službě nikdy nepůsobil, je trochu přijmout krok do neznáma. Ale to známé nás v posledních letech tak zklamalo, že stojí za to, troufat si vsadit na něco lepšího. Doufám, že zvítězí respekt a zdravý rozum nad umělou politickou korektností. Že se důvěra a síla charakteru do naší společnosti vrátí,“ napsala ještě před volbami Hašková Coolidge a použila srovnání z titulku jednoho článku „Mezi ďáblem a hlubokým modrým mořem“. Donald Trump je podle ní „divoké moře a nejmoudřejší volba“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…