Elitní advokát Lžičař promlouvá k Babišově kauze: Zase uslyšíme o zločinecké organizaci?

10.08.2017 21:22

Právník Josef Lžičař, advokát expremiéra Petra Nečase, se v České televizi vyjádřil k policejní žádosti o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba hnutí ANO) k trestnímu stíhání. Lidé, kteří už teď vidí Andreje Babiše na půl cesty do vězení, by měli zpozornět.

Elitní advokát Lžičař promlouvá k Babišově kauze: Zase uslyšíme o zločinecké organizaci?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Elitní advokát Josef Lžičař

Z toho, co píší média, Lžičař dovozuje, že by Babiš teoreticky mohl být obviněn z poškozování finančních zájmů Evropské unie, ale má to několik háčků. „Vnímám, že jde o operativní stadium vyšetřování a v průběhu toho operativního stadia,“ začal Lžičař. To, co zatím tvrdí policie, nemá charakter důkazu, dokud nebylo zahájeno trestní stíhání pro jasně definovaný skutek, jenž podle vyšetřovatelů byl v rozporu se zákonem.

„V trestním řízení bude obtížné zjistit, kdo bude pachatelem a kdo by mohl být pomocníkem. V tento okamžik se obávám, aby nebyla vytvořena nějaká konstrukce zločinecké organizace... Za posledních deset let se rozjelo několik velkých kauz, ale posléze se ukázalo, že o zločin vůbec nejde,“ doplnil host pořadu po telefonu.

Neměli bychom především zapomínat, že zatím nebylo zahájeno trestní stíhání, natož abychom přešli k obvinění, o kterém by se mluvilo u soudu. Pokud už k soudu dojde, bude důkazní břemeno ležet na straně žaloby. Jestliže bude mít soud jakékoli pochybnosti v celé kauze, bude se muset přiklonit na stranu obviněného a konstatovat, že se ničeho nedopustil.

Nemluvě o tom, že bude velmi složité prokázat, že konkrétně Andrej Babiš nese v celé kauze nějakou vinu, protože firmu Čapí hnízdo formálně neřídil. Tohle všechno ale bude možné zjišťovat teprve v okamžiku, když sněmovna vydá poslance k trestnímu stíhání nebo když jí skončí mandát.

I kvůli těmto pochybnostem se Lžičařovi zdá, že se z policejních akcí před volbami stává tak trochu folklór. Advokát podle svých vlastních slov nechce obviňovat policii, že by pracovala na něčí konkrétní objednávku, ale rozhodně vypadá zvláštně, že v posledních letech vždy v době voleb policie přijde s nějakou informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…