Elity EU obchází hrůza. Začne se rozdávat jídlo chudým? Čtěte vše o vítězství radikální levice v Řecku

26.01.2015 10:07

V Řecku dle očekávání ovládla volby dosavadní opoziční levicová strana Syriza, která získala přes 36 % a celkově 149 křesel ze 300 v řeckém parlamentu. Po oznámení výsledku voleb poklesla hodnota eura vůči dolaru. Svět přijal vítězství radikální levicové strany Syriza se znepokojením. Parlamentní Listy přinášejí ohlasy politiků i předních médií.

Elity EU obchází hrůza. Začne se rozdávat jídlo chudým? Čtěte vše o vítězství radikální levice v Řecku
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Syrize se nakonec nepodaří sestavit většinovou vládu, ale přesto dostala silný mandát, který jí mohou vítězové voleb v ostatních evropských zemích závidět. Potvrdily se tak předvolební odhady, které z této radikální levicové strany dělaly jasného favorita řeckých voleb. Po jedenácti letech své existence se tak sdružení levicových a ekologických hnutí dostala na vrchol. Jeden úspěch má však již Syriza za sebou. Podařilo se jí totiž zvítězit už v loňských volbách do Evropského parlamentu. Syriza si své voliče v prvé řadě získala díky mimořádně charismatickému vůdci Alexisi Tsiprasisovi, který se ve svých 41 letech stane nejmladším premiérem v historii země.

V předvolebních slibech Syrizy lze nalézt zvyšování minimální mzdy, omezení dalšího propouštění zaměstnanců ve státní sféře a v neposlední řadě Syriza požaduje odepsání většiny dluhů země. Právě tento požadavek budí v očích evropských partnerů Řecka největší hrůzu. V posledních dnech už se veřejně hovořilo i o možnosti vystoupení Řecka z eurozóny. Většina Řeků si však podle odhadů ztrátu eura nepřeje. Tsipras se proto před volbami nechal slyšet, že nehodlá zemi kormidlovat mimo eurozónu. To byl ostatně hlavní argument, kterým se snažil řecké voliče přesvědčit dosavadní premiér a předseda pravicové strany Nová demokracie Antonis Samaris. Ani strašák v podobě odchodu z eurozóny však nezabral a jeho strana skončila na druhém místě s necelými 28 % hlasů.

Samaris uznal volební porážku ještě před finálním zveřejněním výsledků. „Mé svědomí je však čisté. Zemi jsem převzal na pokraji katastrofy, ale podařilo se mi odvrátit to nejhorší. Dostali jsme Řecko z recese a obnovili jsme jeho prestiž a důvěryhodnost v očích zahraničních partnerů. Museli jsme však přijmout bolestivá opatření, v rámci nichž se jistě staly některé nespravedlnosti. Bylo to však nutné a zabránilo se tím mnohem větším problémům,“ cituje řecká agentura AMA-MPA Samarisův komentář k volbám. Odstupující řecký premiér také vyjádřil přání, aby Syriza zemi zachovala členství v EU a používání euro, což podle jeho slov patří k největším pozitivům pro budoucnost země.

Jak shrnuje řecký portál eKathimerini, Syriza má v plánu nejméně 300 tisícům domácností rozdat kupóny na potraviny a elektřinu, bránit nájemníky před vystěhováním a důchodcům, jejichž penze nedosahuje 700 eur, zajistit 13. důchod. K prioritám řadí také bezplatnou zdravotní péči a zrušení daně na topný olej. Na konkrétních povolebních plánech se však bude muset Syriza dohodnout s koaličním partnerem, který ovšem bude hrát vzhledem k volebním ziskům skutečně spíš druhé housle. Na třetím místě se s necelými sedmi procenty umístila ideově odlišná pravicová radikální strana Úsvit. Těsně nad pěti procenty jsou potom komunisté, socialisté z PASOK a Nezávislí Řekové. Dle předvolebních prohlášení by mohla Syriza o budoucí koaliční spolupráci jednat nejprve právě s Nezávislými Řeky.
 

Řecká tisková agentura ANA-MPA cituje vůdce Syrizy Alexise Tsiprase, který na shromáždění před univerzitou v centru Athén zmínil, že vítězství jeho strany je optimistickým vykročením do šťastnější budoucnosti. „Řecko začalo psát svou novou historii. Od voličů jsme dostali jasný a silný mandát. Pětileté období ponížení, strachu a bolesti je pryč. Půjdeme kupředu s optimismem a nadějí směrem k Evropě, která se mění. Ostatně naši lidé jsou zářným příkladem této změny“, prohlásil Tsipras. Budoucí premiér země také řekl, že po volbách na politickém poli nejsou žádní vítězové a poražení. „Dnes prohrály pouze řecké elity, oligarchové a všichni ti, kdo do zemi dostali do kolen,“ dodal Tsipras.

Asi žádné předchozí volby v Řecku nevnímal svět s takovými obavami. Agentura Reuters se obává, že vítězství Syrizy může zemi uvrhnout do finančního chaosu, který vyústí v odchod z eurozóny. Poukazuje přitom na prohlášení Syrizy, že bude ignorovat veškerá úsporná opatření navrhovaná Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem. Přitom právě plněním těchto opatření byla podmíněna finanční výpomoc ve výše 240 miliard eur. Řecko se sice dostalo z nejhoršího, ale potýká se s mnoha problémy. „Jedním z největších je až 65% nezaměstnanost mezi mladými lidmi. Jeden z deseti Řeků má navíc problémy s vyplácením podpory v nezaměstnanosti či nemá zdravotní pojištění,“ uvádí Reuters.

Znepokojení vyjadřují i konkrétní politici. Britský ministerský předseda David Cameron na svém Twitteru napsal, že výsledek řeckých voleb ještě více zvýší nejistotu v celé současné Evropě. „To je důvod, pro se musí Velká Británie držet našeho plánu a chránit svoji ekonomickou bezpečnost,“ napsal Cameron. Jeho rival z UKIP a velký odpůrce EU Nigel Farage považuje vítězství Syrizy za „volání o pomoc těch, kteří byli přivedeni na mizinu kvůli euru“. Za jednoho z viníků považuje Farage dle svého komentáře na Twitteru i německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Tahle partie pokeru začíná i končí u Merkelové. Evropská centrální banka je bezmocná,“ napsal Farage. Naopak prezident Evropské komise Martin Schulz dle svých slov telefonicky hovořil s Tsiprasem a nepředpokládá, že by Řecko opustilo eurozónu.

CNN citovala prohlášení budoucího premiéra země Alexise Tsapartise o tom, že Řecko získalo zpět svoji ztracenou důstojnost. Podle CNN by úspěch Syrizy mohl povzbudit i další populistické strany v Evropě, které se staví kriticky vůči Evropské unii. Za všechny jmenovala americká zpravodajská televize španělskou Podemos a hnutí Beppeho Grilla z Itálie. Britský konzervativní deník Telegraph hned v úvodu uvádí, že vítězství Syrizy dostává Řecko do faktického střetu s celou Evropou. Prakticky to samé konstatuje i levicový deník Guardian. Pravicový francouzský list Le Figaro zase hodnotí vítězství Syrizy jako „zásah bleskem“ a velkou výzvu pro celý kontinent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…