Erdogan, prezident členské země NATO, burcoval demonstranty: Izrael je okupant!

28.10.2023 18:33 | Monitoring

Desetitisíce lidí se v sobotu v britské metropoli opět sešly na mohutném propalestinském shromáždění, které se konalo uprostřed sílících útoků na Gazu. Ke statisícům příznivců na jednom z největších propalestinských shromáždění v Istanbulu promluvil prezident Erdogan, který prohlásil, že „Izrael je okupant“, uvádí zahraniční média.

Erdogan, prezident členské země NATO, burcoval demonstranty: Izrael je okupant!
Foto: Sociální síť X
Popisek: V Istanbulu svolala shromáždění na podporu Palestinců turecká vládní strana Strana spravedlnosti a rozvoje a před davem promluvil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Za skandování propalestinských hesel se lidé shromáždili na nábřeží a později se vydali na pochod s palestinskými vlajkami směrem k Parlamentnímu náměstí v Londýně.

Vzhledem k tomu, že izraelské útoky na Gazu zesílily, vyzývali protestující k okamžitému zastavení palby a kritizovali britskou vládu za její podporu Izraele. Minulou sobotu pochodovalo centrem Londýna na podporu Palestinců asi 100 000 lidí.

 

 

Jeden z protestujících jménem Patrick v rozhovoru pro agenturu Anadolu uvedl, že se demonstrace zúčastnil, aby podpořil lidi v Gaze.

Od překvapivé ofenzivy Hamásu 7. října je Gaza pod neustálými izraelskými nálety. Palestinská skupina zahájila operaci Al-Aksa Flood - překvapivý útok, který zahrnoval řadu raketových střel a pronikání do Izraele po zemi, po moři i vzduchem. Uvedla, že vpád byl odvetou za útok na mešitu Al-Aksá a rostoucí násilí izraelských osadníků vůči Palestincům.

 

 

Třiasedmdesátiletý irský demonstrant řekl: "Všichni jsme se snažili, aby se protestovalo: "Jako Ir vyjadřuji solidaritu s Palestinci, protože to, co se děje v Gaze a Izraeli, je podobné tomu, co se stalo v Irsku."

V Istanbulu prezident Tayyip Erdogan promluvil ke statisícům příznivců na jednom z největších propalestinských shromáždění od začátku války mezi Izraelem a Hamásem a den před stým výročím založení Turecka se tak přihlásil ke své islamistické politické základně.

"Izrael už 22 dní otevřeně páchá válečné zločiny, ale západní lídři nedokážou Izrael ani vyzvat k příměří, natož na něj reagovat," řekl Erdogan davu v Istanbulu, který mával palestinskými vlajkami. "Řekneme celému světu, že Izrael je válečný zločinec. Připravujeme se na to. Prohlásíme Izrael za válečného zločince," doplnil.

 

 

V hodinovém projevu Erdogan rovněž zopakoval své tvrzení, že Hamás není teroristickou organizací, a označil Izrael za okupanta. Turecko odsoudilo smrt izraelských civilistů způsobenou řáděním Hamásu 7. října na jihu Izraele, při kterém zahynulo 1 400 lidí. Erdogan tento týden označil tuto militantní skupinu za palestinské "bojovníky za svobodu", uvedla agentura Reuters.

Kritizoval také bezpodmínečnou podporu Izraele ze strany některých západních zemí, za což se mu dostalo ostrých výtek ze strany Itálie a Izraele.

Na rozdíl od mnoha spojenců v NATO, Evropské unie a některých států Perského zálivu, Turecko nepovažuje Hamás za teroristickou organizaci. Dlouhodobě hostí jeho členy, podporuje dvoustátní řešení a nabídlo svou roli při vyjednávání o propuštění rukojmích unesených Hamásem během útoku ze 7. října.

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen na sociální síti X po Erdoganově vystoupení napsal, že Izrael stahuje z Turecka své diplomaty a přehodnotí vztahy s Ankarou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…