Erdoganův průvan pokračuje: Čistky už se dotkly fotbalu

02.08.2016 20:30

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pokračuje ve společenských čistkách po údajném nezdařeném pokusu o puč. Je opravdu důkladný. Turecké úřady si posvítily dokonce i na fotbalové hráče a rozhodčí. O místo přišlo 94 fotbalových funkcionářů včetně rozhodčích, píše server Českého rozhlasu.

Erdoganův průvan pokračuje: Čistky už se dotkly fotbalu
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Turecká fotbalová federace rozhodla o tom, že bude své funkce zbaveno 94 funkcionářů, najdeme mezi nimi i fotbalové rozhodčí. „Považujeme za nezbytné zbavit funkce 94 lidí včetně rozhodčí krajských i těch, kteří působí na národní úrovni, včetně asistentů rozhodčích i členů komisí,“ uvedla Turecká fotbalová federace v prohlášení. Pár dní po puči rezignovali na své funkce členové federace. „Jsou podezříváni z toho, že byli napojeni na Fethullaha Gülena, tureckého duchovního, který žije v USA a kterého lidé kolem Erdogana obviňují z organizování převratu,“ doplňuje server.

Celou zprávu naleznete zde

Stojí přitom za pozornost, že součastné fotbalové čistky mohou ovlivnit i osud některých českých hráčů působících v Turecku. Fotbalista David Pavelka prý uvažuje o tom, že opustí zemi půlměsíce. Tomáš Necid a Tomáš Sivok v Turecku zůstávají, zdejší nejvyšší fotbalové soutěž by totiž měla navzdory současné napjaté situaci v zemi začít podle plánu.

Generální sekretář Fotbalové asociace České republiky Rudolf Řepka doplnil, že se turecké fotbalové vedení může dostat do hledáčku Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA. „Osobně se domnívám, že to pro Tureckou fotbalovou federaci může mít nějaké následky. Není to ze strany státu dobrý přístup. Jakmile se začne vměšovat do fotbalových a jiných sportovních záležitostí, sportovní prostředí na to reaguje,“ myslí si Řepka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …