Erik Best dnes podruhé. Ošklivě šťournul do generála Pavla, který jde rýsovat taktiku proti Rusku

18.03.2015 15:14

Už podruhé během posledních čtrnácti dnů věnovaly dnešní Hospodářské noviny titulní stranu generálovi Petru Pavlovi, který se stane od června druhým nejvyšším mužem v NATO – předsedou vojenského výboru. Všiml si toho novinář Erik Best, který to na svém facebookovém profilu náležitě štiplavě okomentoval.

Erik Best dnes podruhé. Ošklivě šťournul do generála Pavla, který jde rýsovat taktiku proti Rusku
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Už podruhé za 14 dní věnují HN titulní stránku gen. Petru Pavlovi. Může voják a bývalý komunista nést Havlův odkaz? Koho musí bombardovat?” napsal v narážce na to, že HN patří zprostředkovaně miliardáři Zdeňku Bakalovi, který financuje Knihovnu Václava Havla, jejímž cílem je pečovat o odkaz prvního polistopadového prezidenta.

ParlamentníListy.cz dnes přinesly rozhovor s Erikem Bestem, kde mimo jiné tento v Česku dlouhodobě žijící americký novinář řekl, že přejezd vojenského konvoje USA jako členská země NATO sice odmítnout nemůžeme, ale to ještě neznamená, že ho musíme podporovat. Naznačil rovněž, že hrozba, že Putin napadne Pobaltí, není příliš reálná a že jde spíše o tah západní informační války.

Dnešní HN mimo jiné napsaly , že Petr Pavel si myslí, že Severoatlantická aliance zaspala a je nutné reagovat na stále agresivnější Rusko. Jeden z hlavních kroků, který Pavel chce v rámci NATO učinit, jsou masivní vojenská cvičení, která podle něj mají Rusko odstrašit. Také chce konkurovat ruské propagandě informačními kampaněmi.

Pavel plánuje rozsáhlá vojenská cvičení. Aby si Rusko nemyslelo, že je NATO slabé

Český generál, který bude brzy vrchním velitelem všech aliančních vojáků, má v plánu provádět rozsáhlá vojenská cvičení. Poukazuje na to, že se ruská armáda za dobu Putinova vládnutí zmodernizovala a jen od roku 2013 již absolvovala šest vojenských rozsáhlých cvičení, z nichž to největší čítalo 160 tisíc vojáků. Podle Pavla ale Severoatlantická aliance v posledních letech dokázala uspořádat cvičení jen o šesti tisících vojácích a Rusko by si to prý mohlo vyložit jako slabost NATO.

Vladimir Putin nařídil tento týden bleskovou prověrku bojeschopnosti 40 tisíc vojáků. Český generál navrhuje, aby NATO okamžitě udělalo podobné cvičení. „Na to musíme být schopni odpovědět přibližně stejnou mírou. Udělejme jedno patnáctitisícové cvičení v Pobaltí, druhé v Bulharsku, třetí klidně na druhé straně v Portugalsku,“ navrhl Pavel.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…