Erik Best se rozpovídal v rozhlase. Česká rodina je prý pevnější a lépe udržuje hodnoty, než americká

22.07.2019 16:48

Někdo si myslí, že je to dobře, když úlohy rodiny přebírá stále více stát. Americký novinář Erik Best však mezi tento typ lidí nepatří. Věří, že rodina je vůbec nejdůležitějším prvkem v životě. Soudržnost rodin je už dnes podle něj lepší v Česku než v USA.

Erik Best se rozpovídal v rozhlase. Česká rodina je prý pevnější a lépe udržuje hodnoty, než americká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Americký novinář Erik Best žije už třicet let v této zemi. Když v roce 1991 přijel do Československa, prý velmi rychle poznal, že se mu v české kotlině bude líbit. Byl o tom přesvědčen i navzdory tomu, že se o Česku říká, že je velmi ateistickou zemí, a jak řekl v rozhovoru pro Český rozhlas, on sám byl ve Spojených státech zvyklý pravidelně chodit do kostela. Víru má v sobě pevně zakořeněnou.

Velmi pevnou vazbu má prý také na rodinu. Má šest sourozenců a i jeho maminka ještě žije a Bestovi je prý líto, že se se svými sourozenci a s maminkou nevídá příliš často. Snaží se to ale brát tak, že už je doma v České republice. Pomáhá mu prý i vědomí, že Spojené státy jsou velké a už když byl na univerzitě, mohl si dovolit jezdit domů tak jednou ročně.

„I když se to tady taky mění, tak rodina se drží víc dohromady a víc si pomáhá, a to se mi velice líbí,“ prozradil Best. „Já to vidím tak, že ta starší generace má na tu mladší přenést určité vzdělání, určitý způsob myšlení, určité hodnoty, které se neučí ve škole. Když rodiny nejsou spolu, tak to znamená, že ten stát čím dál tím víc vytváří ten základ. Někdo si myslí, že to je velice pozitivní, ale já ne. Já si myslím, že ta rodina existuje od toho, aby každá rodina byla trochu jiná. A stejně si myslím, že je to o něco zdravější v České republice než v Americe,“ pravil Best.

Kromě soudržnosti rodiny prý Besta v Česku oslovuje zdravá míra cynismu, která prý vychází z českých historických zkušeností. Bestovi je prý tento cynismus blízký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…