Erik Tabery se raduje z propadu Tomio Okamury a Jany Volfové

26.05.2014 7:56

K volbám v Česku se dostavilo jen 18 procent lidí. Podle šéfredaktora Respektu Erika Taberyho to svědčí o tom, že se Češi necítí být součástí Evropské unie. Oceňuje ale, že Češi nevyslali do EU populistické a xenofobní strany, ke kterým řadí například Úsvit přímé demokracie a Českou Suverenitu. Ve svém komentáři si pak rýpl do ODS a poukázal na úspěch Jiřího Pospíšila v TOP 09.

Erik Tabery se raduje z propadu Tomio Okamury a Jany Volfové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Do Evropského parlamentu pošlou své zástupce strany, které jsou demokratické a nexenofobní. To je vzhledem k vývoji v některých zemích celkem slušný úspěch. Podle Taberyho je z šesti stran, které uspěly ve volbách, jen jedna extremistická – KSČM.

Strany se mohou vymlouvat na nepopularitu EU, ale musí umět aktivizovat voliče

Je ovšem znát, že zlatá éra ČSSD a ODS zřejmě skončila. Jejich skalní voliči jsou pryč, o čemž svědčí výsledky ve volbách i nízká volební účast. „Strany se mohou vymlouvat na nepopularitu Evropy, je nicméně i na nich, aby dokázaly voliče aktivizovat,“ připomíná Tabery.

Celý komentář Erika Taberyho ZDE.

ODS v roce 2009 získala 740 tisíc hlasů. Letos to bylo jen 116 tisíc. Prohra ODS je nejvýraznější. Sociální demokraté sice skončili třetí, ale také to není žádný výrazný úspěch. Ten měl straně Bohuslava Sobotky zajistit sociolog Jan Keller. Jednička kandidátky ale získala alespoň hodně preferenčních hlasů.

U voličů opadl zájem o populistický Úsvit přímé demokracie

Tabery poukazuje na propad zájmu o Úsvit přímé demokracie. Získal jen o málo více než tři procenta hlasů (3,12 procenta). To je ovšem podle šéfredaktora Respektu dobrá zpráva. Okamurův Úsvit měl totiž populistickou a xenofobní kampaň. Nálady občanů jsou ale zřejmě jiné. Neocenili ani podobně laděnou kampaň České Suverenity, která obdržela 0,13 procenta hlasů.

Úspěch hnutí ANO a koalice TOP 09 a Starostů je prý poněkud virtuálním úspěchem. Obě uskupení totiž předběhla ČSSD jen o kousek. Časem se ale na přesné výsledky zapomene a bude se mluvit jen o vítězích a poražených. A na úspěch Babišova hnutí a strany Karla Schwarzenberga se nezapomene.

ODS nejspíš zamrzel úspěch Pospíšila v TOP 09

Zajímavý posun zaznamenala právě TOP 09. Voliči si zřejmě našli svou pravicovou stranu. Zřejmě také přitáhla kandidatura bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Jeho úspěch nejspíš mrzí ODS, která jej nepřímo donutila odejít ze strany.

Českou politickou scénou volby nejspíš příliš neotřesou. „ANO se bude i nadále cítit jako nejsilnější strana na této planetě, sociální demokraté budou i nadále nemastní, neslaní (pokud se tedy nechystá další pokus o puč), lidovci budou i nadále ta třetí strana ve vládě, na jejíž jméno si lidé nemohou vzpomenout,“ uzavírá Tabery svůj komentář.

Volby ale potvrdily trend, že se Češi necítí být součástí Evropy. Jejich vztah koresponduje s pasivní politikou české reprezentace v orgánech Unie. Češi ale na druhou stranu neposlali do parlamentu neonacisty a xenofoby, a to je podle Taberyho dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…