Estonsku se nedaří navázat kontakt se svým agentem, kterého zajali Rusové

09.09.2014 6:27

Estonsko stále nemá přímý kontakt s členem své tajné služby, který je od pátku zadržován v Rusku. Tallinn podle portálu BBC tvrdí, že Moskva nepovolila estonskému konzulovi, aby ho navštívil. Estonské ministerstvo zahraničí minulý týden ohlásilo, že „neznámí jedinci" odvlekli pracovníka tajné estonské bezpečnostní policie KaPo přes hranice do Ruska. Podle Moskvy byl ale Estonec zadržen v Rusku, kde čelí podezření z výzvědné činnosti.

Estonsku se nedaří navázat kontakt se svým agentem, kterého zajali Rusové
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Znak ruské policie

„Nevíme, kde ho zadržují," uvedl mluvčí KaPo Harrys Puusepp. „Zatím jen víme, že nebyl zraněn," dodal s tím, že ruské úřady by měly estonskému konzulovi umožnit návštěvu.

V místě zadržení policisty není hranice vyznačena ani oplocena

Moskva a Tallinn se nadále přou o to, zda estonský policista překročil hranici s Ruskem. „Máme důkaz, že byl jistě na estonské půdě. V dané oblasti není estonská hranice oplocena, jsou tam křoviska, vysoká tráva a les. Na zemi není žádná čára, ale každý ví, kam to vede. Lze to rozpoznat z obou stran," řekl Puusepp.

Ruská tajná služba FSB ale tvrdí, že Estonec byl dopaden na ruském území. Měl prý u sebe pistoli, 5000 eur (asi 138.000 Kč), odposlouchávací zařízení a další techniku pro výzvědnou činnost. Estonsko nařčení ze špionáže odmítá s tím, že zadržený policista se věnuje organizovanému zločinu, pašeráctví a korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…