Etické spoření? No... Erik Best zkoumá praktiky České spořitelny

14.08.2018 22:11

Je Česká spořitelna etická? Takovou otázku si pokládá český novinář amerického původu Erik Best, jelikož Česká spořitelna v rámci svého Etického penzijního spoření slibuje neinvestovat například do jaderné energie, těžby uhlí a další. V důsledku toho se proto Best ptá, jak by mohlo penzijní spoření České spořitelny odmítnout například investovat do akcií ČEZ, když jeho mateřská společnost s energetickou firmou stále čile obchoduje.

Etické spoření? No... Erik Best zkoumá praktiky České spořitelny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Zatímco se svět řítí do záhuby, čím dál více lidí a firem od toho dává ruce pryč a říká ‚Já za to nemůžu‘,“ zahájil komentář na svém webu FSfinalword.cz Best a zdůraznil, že někteří jdou tak daleko, že odmítají svoji minulost a stávají se ekologickými, protikorupčními a etickými.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

Poukázal na to, že penzijní společnost České spořitelny míří na všechny tři zmíněné kategorie svým Etickým penzijním spořením. V jeho rámci prý slibuje neinvestovat do zbrojního a tabákového průmyslu, jaderné energie, těžby uhlí, spekulací s potravinami, geneticky upravených potravin, firem využívajících dětskou pracovní sílu nebo do korupčních společností.

Etický penzijní fond také nebude investovat do státních dluhopisů Spojených států ani žádné další země, která nezrušila trest smrti, uvedl Best. A dodal, že když norský penzijní fond vyškrtl začátkem loňského roku ČEZ z investičních možností, šlo o případ pokryteckého odmítání fosilních paliv, fond ale jinak svá pravidla aplikoval konzistentně.

Původní zdroj ZDE.

„Co penzijní spoření České spořitelny? Jak by mohlo odmítnout investovat do akcií ČEZ, když jeho mateřská společnost s energetickou firmou stále čile obchoduje?“ napsal na závěr Best s otázkou, zda je i v tomto případě penzijní spoření České spořitelny etické, ale banka jako taková nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…