Euro: Dienstbier může skončit u soudu

20.10.2014 15:45

Podle týdeníku Euro může jít ministr bez portfeje a senátor Jiří Dienstbier k soudu. A to za právní analýzu, kterou pro svůj oblíbený fotbalový klub Bohemians 1905 vypracoval. Bohužel pro ně se právní radou současného ministra řídili tehdejší činovníci klubu Lukáš Přibyl a Petr Svoboda. Ministrova analýza je totiž podle týdeníku nabádala ke zločinu.

Euro: Dienstbier může skončit u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Máme stejné šance a start štafetového závodu, kterého se účastnil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier

Dienstbier byl nejen právním zástupcem, ale také členem věřitelského výboru Bohemians 1905. „Přestože podle zákona měl hájit zájmy všech věřitelů, v roce 2008 napadl zahrnutí hráčů do konkurzní podstaty u soudu. V březnu 2009 pak funkcionáři klubu Dienstbiera pověřili vypracováním analýzy právních rizik prodeje hráčů. Přestože ale soud do té doby nerozhodl, 5. dubna 2009 Jiří Dienstbier ve svém právním rozboru doporučil hráče prodat,“ píše Euro.

Hráči Jan Morávek a Marek Hovorka tak byli prodáni do jiných klubů. Ihned po prodeji se však o celou situaci začala zajímat policie a Svoboda a Přibyl byli nakonec okresním soudem na Praze 10 odsouzeni na tři roky podmíněně. Oba se odvolali. Přibyl se finálního rozsudku nedočkal, zemřel v roce 2012, Svoboda letos v srpnu dostal roční podmínku.

„Pražská hospodářská kriminálka se zabývala i Dienstbierovou rolí v případu, v půli loňského roku ale případ uložila ad acta. Petr Svoboda byl v plném rozsahu zproštěn obžaloby, proto nemůže být jednání Jiřího Dienstbiera posuzováno jako akt účastenství na trestném činu, vysvětlila tehdy komisařka Anna Zavadilová. Po vynesení finálního rozsudku by tedy policie logicky měla odložený případ opět otevřít a Dienstbierovy kroky ohledně vršovického klubu prošetřit. Případné stíhání advokáta za návod nebo napomáhání k trestné činnosti ovšem není běžnou ani snadnou záležitostí. Navíc jsou proti případným škodám pojištěni,“ píše EURO.

Celá kauza začala v roce 2004, kdy se původní klub Bohemians dostal do konkurzu. Nástupnický klub Bohemians 1905 pak čelila finančním problémům. Jako východisko se jevil prodej hráčů, kteří však byli součástí konkurzní podstaty. Na skutečnost, že s věcmi zapsanými na soupise konkurzní podstaty může nakládat pouze její správce, upozorňoval i tehdejší správce konkurzní podstaty. I přesto současný ministr doporučil prodej hráčů Bohemians 1905 jiným klubům. V analýze, jejichž existenci podle týdeníku původně popíral, doslova píše: „Nepřichází proto v úvahu, aby v případě dispozice s hráči ze strany Bohemians 1905, a. s. nastoupila jakákoliv sankce…“

Na základě této analýzy byl Jiří Dientsbier vyloučen z věřitelského výboru Bohemky. Před soudem však dosud kvůli jeho chybné analýze nestál. „Jsem hrdý na to, že jsem Bohemce mohl pomoci a neučinil jsem nic, za co bych se musel stydět,“ sdělil týdeníku Euro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…