Euro by Česko mohlo zavést už za pět let, tvrdí ministr Mládek

14.04.2014 16:33

Přijetí fiskálního paktu EU by pro Česko mělo být prvním krokem k přijetí eura v letech 2019 až 2021. Pro české exportéry to bude znamenat snížení transakčních nákladů a omezení nutnosti pojištění proti kurzovým rizikům. Na Žofínském fóru to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Vláda schválila přistoupení ČR k fiskálnímu paktu EU 24. března. Smlouva zavazuje zavedení pravidel hlídajících rozpočtovou kázeň do národní legislativy.

Euro by Česko mohlo zavést už za pět let, tvrdí ministr Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Současná situace na Krymu a na Ukrajině je komplikací pro obchod s Ruskem, o to větší důraz bude podle Mládka kladen důraz na rozvoj vztahů s Čínou. Ta patří s Ruskem k zemím, kde chtěla vláda udělat průlom. „V Rusku jsme bohužel nyní v situaci nikoliv rozvoje, ale minimalizace škod. Budeme si muset držet určitý distanc, takže si například nedovedu představit, že by české firmy investovaly na Krymu nebo obchodovaly s podniky z této oblasti," dodal.

Chaos na Ukrajině se v dohledné době nezmírní

Pro obchod s Ukrajinou je podle něj hlavním problémem chaos, který je nejen politický, ale i ekonomický. „V dohledné době se situace tam nezmění," podotkl ministr.

Export českých firem na Ukrajinu se v únoru propadl o 29 procent. Mírně také klesl vývoz do Ruska, a to o 0,4 procenta. Celkový český export v únoru přitom vzrostl podle údajů Českého statistického úřadu o 15 procent. Důvodem poklesů může být podle analytiků krymská krize, v případě Ruska ekonomické zpomalení země. Do Ruska směřovalo loni zhruba 3,7 procenta z celkového českého exportu, na Ukrajinu zhruba procento.

Parlament bude muset rozhodnout o přistoupení k fiskálnímu paktu

Fiskální pakt bude nutné schválit v Parlamentu ústavní většinou. Cílem vlády je připojit se ke smlouvě tak, aby rozpočtová omezení byla účinná pro Česko, až přijme euro. Pakt požaduje, aby státy, které se k němu rozhodnou připojit, do jednoho roku od vstupu v platnost smlouvy přijaly právní předpis, který zajistí, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. Země, jejichž dluh převyšuje 60 procent HDP, pak musí snižovat jeho výši minimálně o pět procent ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…