Eurokomisařka Jourová v ČT: Nejsem žádný bruselský byrokrat

05.01.2019 7:06

Hostem pátečního Interview ČT24 byla evropská komisařka Věra Jourová (ANO). Ta potvrdila, že uvažuje o tom, že by chtěla nadále v Bruselu působit. „S panem premiérem o tom hovořím,“ uvedla.

Eurokomisařka Jourová v ČT: Nejsem žádný bruselský byrokrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Pan premiér je pragmatik a uznává, že když přepřáhne a nasadí dalšího, tak ten nový člověk tam bude chvilku budovat kontakty, nové vztahy. A je fakt, že já už to vím,“ poznamenala Jourová. „Zatím mi říkal, ať se na to připravuji, pokud mám zájem pokračovat,“ dodala, ale nevyloučila, že se může zjevit i někdo jiný. 

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

„Mám blízko k investicím, hodně mě baví to, co dělám, vztah k digitální ekonomice. Je otázka, jak se to celé přeskupí,“ poznamenala dále Jourová, že portfolio eurokomisařů se udává až poté, co člověk získá nominaci. Do Evropského parlamentu kandidovat nechce. „Bavíme se ale o tom. Že bych nutně musela být na kandidátce, tak to nemusím,“ dodala.

„Celou dobu se snažím, aby byla větší vymahatelnost práva ve spotřebitelské politice. Lidé nereklamují, nehlásí se o svá práva,“ poznamenala dále svůj zájem Jourová, jež se zabývá i rovností mužů a žen. „Udělali jsme i kus práce v oblasti násilí na ženách,“ míní.  

„Brusel je vnímán jako určité rovnítko s byrokratem. Nikdo nemá rád byrokraty. Navíc nikým nevoleného byrokrata. Je tady stálý pohled na byrokracii jako takovou. Já nejsem bruselský byrokrat. Já jsem politička, kterou vyslal můj stát do Bruselu,“ dodala, že účinně pomáhá. Vadí jí, že lidé nadávají na Evropskou unii. „Spolupráce přináší prosperitu, přináší určité možnosti. Vadí mi, když se nasazuje na Unii jako na společenství lidí,“ poznamenala také Jourová. Ona sama v Unii věří. „Pokud budeme spolupracovat, může nám to jedině přinést prospěch,“ dodala. 

Jourová se pak rozhovořila i o šetření střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. „Česká republika odpověděla na dopis evropského komisaře Güntera Oettingera a nyní se čeká na řešení Evropské komise," sdělila. S ostatními eurokomisaři se podle jejích slov o situaci nebaví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…