Eurolídr Pirátů vrací ránu Babišovi: Taky mu neříkám strejdo, když on nás nazývá kluky

28.04.2019 16:17

Hostem pořadu Epicentrum na serveru Blesk.cz byl tentokrát lídr evropské kandidátky Pirátů Marcel Kolaja. Prozradil, s jak vysokými ambicemi do eurovoleb vstupují. Vyjádřil se i k Babišovu střetu zájmů a v kontextu s tím okomentoval i premiérova slova na jejich adresu, že jsou udavači. Otevřela se i debata nad prezidentem Milošem Zemanem a jeho čínskou návštěvou. Nebo nad spory o autorské právo.

Eurolídr Pirátů vrací ránu Babišovi: Taky mu neříkám strejdo, když on nás nazývá kluky
Foto: Repro Facebook
Popisek: Česká pirátská strana

Kolaja coby lídr Pirátů v pořadu upřesnil, že jejich očekávání výsledku ve volbách do Evropského parlamentu je nemalé. Piráti cílí až na 20 procent voličských hlasů a snaží se získat místa pěti europoslanců. „Stanovili jsme si cíl 20 procent, vítězství ve volbách a zisk alespoň pěti mandátů, protože nám to vychází z podkladových analýz,“ odkázal Kolaja na rostoucí trend jejich preferencí.

„My si ty analýzy necucáme z prstu. Když jsme do Poslanecké sněmovny oznámili 10 procent, tak jsme také byli terčem posměchu,“ připomněl Kolaja, který je přesvědčen, že by se takový úspěch v eurovolbách mohl dostavit přes fakt, že jedničkou kandidátky není předseda strany Ivan Bartoš.

Piráti jdou do voleb do Evropského parlamentu s tím, že chtějí prosazovat zachování svobody pohybu. Pokud by se do Bruselu dostali, Kolaja zmínil, že chtějí řešit dvojí kvalitu potravin, která české občany trápí. „Chceme vyřešit daňové ráje například zavedením digitální daně,“ doplnil s tím, že kde firma podniká, tam má také platit daně. „Chceme jít příkladem v ochraně planety a chceme bojovat proti suchu, které české občany velmi sužuje v poslední době,“ řekl směrem k voličům Kolaja.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí
Dostalo se i na premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který si kvůli kauze údajného střetu zájmů postěžoval, že Piráti na něj „donáší“ do Bruselu. Europoslanci teď řeší, zda je ve střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert. „Když dochází k plýtvání veřejných prostředků, tak je na místě se tomu postavit,“ reagoval Kolaja, který Babišova slova o udavačích důrazně odmítl.

Premiér podle něj s velkou pravděpodobnosti skutečně střet zájmů má. „Podezření na střet zájmů a plýtvání peněz daňových poplatníků v případě Babiše je závažné. Pan premiér velmi pravděpodobně je ve střetu zájmů,“ míní Kolaja, který si s sebou do studia přinesl i graf s dotacemi pro Agrofert.

Následně zdůraznil, že čím později v této věci dojde k nějakým závěrům, tím větší dopad to bude mít jak na celou Českou republiku, tak i na peněženky daňových poplatníků. I proto prý vyzývají Evropskou komisi, aby zveřejnila závěry auditu ohledně Babiše. Piráti prý už jen čekají, až Evropská komise zabalí tuto zprávu do balícího papíru, dá přes ni mašli a oficiálně ji doručí.

„Chceme, aby k tomuto doručení došlo ještě před volbami. Čeští občané mají ve volbách právo vědět, jestli pan premiér, který je zástupcem jedné z největších politických stran, která kandiduje do Evropského parlamentu, je, nebo není ve střetu zájmů,“ myslí si Kolaja.

Není to tak dlouho, co premiér Babiš na Piráty v Poslanecké sněmovně zaútočil slovy, že se mají nejdřív zkusit živit poctivě a až pak se vrátit do politiky, jelikož o reálném životě podle něj nic neví. Jeho slova jdou podle Kolaji mimo realitu. „Nevšiml jsem si, že by se někdo z Pirátů živil nepoctivě,“ kroutil hlavou. „Také mu neříkám strejdo, když on nás nazývá kluky,“ poznamenal Kolaja.

Pozornost se přesunula i na prezidenta Miloše Zemana. Kolaja kriticky okomentoval jeho návštěvu v Číně. „Aktivity prezidenta směrem k Číně jsou velmi nepřiměřené vůči tomu, jaký objem investic z Číny do ČR plyne,“ řekl s tím, že objem investic je opravdu minimální. „Prezident stále slibuje, že tu budou investice ve výši desítek miliard, ale ono se pořád nic neděje,“ všímá si faktu dle svých slov Kolaja.

Na přetřes přišly i spory kolem směrnice o autorských právech. Na jedné straně jsou totiž giganti jako Facebook či Google těžící velké peníze z reklamy na internetu. Na straně druhé je ochrana autorů, spisovatelů, skladatelů či filmařů před zneužíváním jejich děl na základě nedávno přijaté směrnice. 

  • Celý rozhovor ZDE

Piráti varují před hrozbou cenzury internetu. „Tato hrozba skutečně existuje. Chceme regulovat tyto giganty tím způsobem, že to nebude mít negativní dopad na občany, kteří potom budou cenzurováni,“ upřesnil Kolaja.

V souvislosti s tím Kolaja připustil, že na současné české europoslance Piráti před hlasováním tlačili, aby zvedli ruku proti směrnici. „Tyto aktivity jsme vyvíjeli a podobné aktivity jsme vyvíjeli i předtím, než jsme byli zastoupeni v Poslanecké sněmovně,“ potvrdil s tím, že internetoví giganti podnikají v Česku a odvádí tu minimální daně. „Google běžně odvádí řádově jenom miliony korun, což je naprosto nespravedlivé,“ vyslovil Kolaja svůj názor v kontextu s obřími zisky těchto firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…