Europoslanec Payne: Přičinou problémů s migrací je Shengen. Od začátku byl navržen špatně

06.09.2018 21:35

Shodneme se takřka na všem, jen ne na přerozdělování migrantů. Tak lze shrnout výsledek schůzky českého premiéra Andreje Babiše s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Premiér v posledních dnech kromě Německa objel také Itálii a Maďarsko. Tentokrát do Interview na ČT24 přijal pozvání poslanec Evropského parlamentu Jiří Payne (Svobodní). Promluvil o tom, zda je migrace matkou všech problémů, jak poznamenal spolkový ministr vnitra Horst Seehofer.

Europoslanec Payne: Přičinou problémů s migrací je Shengen. Od začátku byl navržen špatně
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec za stranu Svobodných Jiří Payne

Podle Payneho bychom se ale neměli ptát, co je matkou problémů, ale co je příčinou. „A příčinou je špatně navržený schengenský systém, ten byl totiž koncipovaný v době studené války a byl koncipován tak, že máme jediné bezpečnostní riziko, což jsou agenti východního bloku přicházející přes železnou oponu,“ řekl.

V takovém prostředí by schengenský systém mohl fungovat výborně, ale my jsme dnes podle Payneho v situaci, kdy jižní Evropa má vnější riziko migrace a vnitřní riziko terorismu. Střední Evropa má prý riziko ukrajinské a ruské mafie, kriminality s tím spojené a přistěhovalectví z východu. „To jsou zkrátka diametrálně odlišná rizika. Je naprosto zbytečné, abychom si je kombinovali dohromady, a tím si zhoršovali situaci,“ míní Payne.

Moderátor Daniel Takáč však na to namítl, že obrana proti těmto rizikům je přece stejná. Poukázal na to, že schengenský systém dokáže identifikovat lidi a dokáže identifikovat, kdo sem patří, kdo ne, a důvod, proč sem nepatří, není prioritní pro schengenský systém. Payne jej však upozornil, že v tom je jistý rozpor. „Ti přistěhovalci, kteří přicházejí, chtějí do Německa nebo do Švédska, ale hranice hlídají Itálie nebo Řecko a Německo na to nemá vůbec žádný vliv,“ zdůraznil Payne. Moderátor následně poznamenal, že jinými slovy tedy chce Payne říci, že Itálii je jedno, že přijde někdo, kdo chce do Německa a do Švédska.

„Upřímně řečeno, ještě v dobách, než jsme se stali členem NATO, když jsme v zahraničním výboru probírali, co bychom dělali, kdyby došlo k nějaké velké migrační vlně z východu v důsledku třeba výbuchu jaderné elektrárny, tak jsme nad tím přemýšleli a říkali jsme: My bychom dali špalír a řeklo by se, jděte rychle dál,“ řekl poslanec Evropského parlamentu, podle kterého se přesně tak chová Rakousko a spousta dalších zemí. „Maďarsko to také udělalo. Vláda jim organizovala autobusy, aby se do toho Německa dostali rychle,“ pousmál se Payne.

Kdybychom dodržovali rovnost, kterou Lisabonská smlouva požaduje, a sice že všichni musejí plnit své úkoly stejnou měrou, tak by podle Payneho nejspíše problém nenastal. „Když jsme vstupovali my, Slovensko a Polsko do shengenského systému, tak si Komise dala podmínku, že musí být hranice naprosto neprůchodná, a tehdy se do toho investovaly velké peníze – do senzorů, infračerveného sledování hranic – a skutečně přes hranici jen tak nikdo neprojde,“ uvedl Payne s tím, že jsme dosáhli toho, že když chtějí u nás Ukrajinci pracovat, jdou si zažádat o vízum, protože vědí, že přes hranici ilegálně nepřejdou.

V návaznosti na to se proto ptá, jak je možné, že komise netrvala na tom, aby v Itálii a v Řecku bylo stejné zabezpečení hranic se stejnou bezpečností, jako požadovali na slovenských hranicích. „Jsem si vědom, že existují pašerácké gangy, které přistěhovalce přivážejí, je to obrovský obchod. Ve skutečnosti pro každého přistěhovalce, kterého tu necháme na rok, je to krásná dovolená a pozvánka pro další, kteří si řeknou, že chtějí také na rok do Evropy,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…