Europoslanec Štětina objevil fintu, kterou prý zkouší Rusko na EU. Je to další důkaz zastrašování, bouří

16.09.2014 16:38

Za změnou postoje Kyjeva k datu, kdy mají být odstraněny obchodní bariéry mezi Ukrajinou a EU, vidí europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) tlak Ruska. Na základě asociační smlouvy, kterou EU podepsala s Ukrajinou, Gruzií a Moldavskem letošního 27. června, měla být vytvořena zóna volného obchodu mezi EU a výše zmíněnou trojicí bývalých sovětských svazových republik k 1. listopadu letošního roku.

Europoslanec Štětina objevil fintu, kterou prý zkouší Rusko na EU. Je to další důkaz zastrašování, bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

„Na poslední chvíli však byla na žádost Ukrajiny, za níž lze tušit tlak Ruska, v asociační smlouvě dojednána změna spočívající v tom, že stržení obchodních bariér mezi EU a Ukrajinou nenastane už od 1. listopadu tohoto roku, ale je odloženo až na 31. prosinec 2015,“ uvedl Štětina s tím, že právě dnes o vyslovení souhlasu s asociační smlouvou jako celkem bude hlasovat Evropský parlament a synchronizovaně i ukrajinský parlament.

Odsunutí termínu může být pro Ukrajinu krátkodobě výhodné

Štětina přiznává, že z přísně obchodního hlediska to může být pro Ukrajinu v krátkodobém horizontu výhodné, protože jednostranné obchodní preference EU vůči Ukrajině, které měly vypršet rovněž 1. listopadu tohoto roku, budou muset být rovněž prodlouženy do 31. prosince 2015.

Nicméně z geopolitického a strategického hlediska se však podle europoslance jedná o další vítězství ruské politiky, která dělá všechno pro to, aby asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou nevstoupila v platnost, nebo aby byl její vstup v platnost co nejkomplikovanější.

Jde o důkaz, že Rusko neustává v zastrašování Ukrajiny

„Jedná se o další důkaz toho, že Rusko neustává v tlaku na Ukrajinu a v jejím zastrašování, například v podobě hrozby zavedením nových celních bariér,“ poznamenal Štětina, který se proto obává, že odložení účinnosti dohody o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou bude pro Rusko ještě větším povzbuzením, aby pokračovalo ve své dosavadní agresivní politice s ještě větším odhodláním. „Rusko se totiž opakovaně přesvědčuje, že tato politika zastrašování a nátlaku nese ovoce," uvádí Štětina.

„Jestliže většina v EP je velmi pravděpodobně rozhodnuta i za těchto okolností čerstvě dojednaných změn hlasovat dnes pro ratifikaci asociační dohody, já jsem ochoten ji podpořit jen v podobě, v jaké byla podepsána 27. června tohoto roku," uzavřel europoslanec Jaromír Štětina z TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…