Europoslankyně Konečná řádila v ČT. Petříčka cupovala na kusy, až ji moderátorka musela brzdit

21.02.2019 20:41

Premiér Andrej Babiš byl na schůzce s předsedou komunistů, kteří mají výhrady k personálnímu složení kabinetu, ale i k ekonomickým plánům vlády. Právě ministr zahraničí Tomáš Petříček byl v pořadu Interview na ČT24 velkým tématem pro europoslankyni Kateřinu Konečnou (KSČM). A schytával jednu facku za druhou, až moderátorka Zuzana Tvarůžková pochybovala o tom, zda je jeho tepání ze strany Konečné fér.

Europoslankyně Konečná řádila v ČT. Petříčka cupovala na kusy, až ji moderátorka musela brzdit
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Úvodem Konečná prozradila, jaký výstup očekává od schůzky Andreje Babiše a Vojtěcha Filipa. „Očekávám, že bude hlavně o věcech, které nás trápí ve vztahu k vládě. Čekám klasickou výměnu, která probíhá pravidelně, nepovažuji to za nic zásadního,“ uvedla Konečná s tím, že nejzásadnější výhrady jsou k některým programovým věcem, které se dějí na ministerstvech. „Například na Ministerstvu zahraničí, Ministerstvu dopravy i Ministerstvu průmyslu,“ připomněla.

Komunisté se těžce srovnávají s pozicí ministra zahraničí, ve které působí Tomáš Petříček (ČSSD). „My jsme dostatečně suverénní stranou na to, abychom si mohli říci – k jednotlivým krokům, které přinese Petříček na vládu – svá stanoviska,“ zdůraznila europoslankyně. „To, že máme rozdílnou zahraniční a bezpečnostní politiku, jsme věděli od začátku, proto jsme nešli do vlády úplně natvrdo,“ připomněla.

Na to konto moderátorku Zuzanu Tvarůžkovou ale zajímalo, zda tedy má vůbec smysl, aby po premiérovi chtěli, aby Petříčka odvolával nebo měnil. „Sami víte, že na to nemáte podepsaný žádný závazek ani deklaraci, abyste měli vliv na personální obsazení,“ pousmála se Tvarůžková s tím, zda to nejsou spíše politické hrátky a jen snaha se zviditelnit. „Tohle má určitě smysl chtít. Snad premiéra musí zajímat, co dělají jeho ministři,“ trvala si na svém Konečná.

„Je vidět, že spolu ani moc nekomunikují. Před dvěma dny se Petříček chlubí, jak jde vyjednávat do Ameriky schůzku premiéra, a pak si ji premiér domluvil sám. O jejich komunikaci pochybuji,“ smála se Konečná a naznačila, že pro Babiše bude jistě důležité, co si myslí strana, díky které v té vládě vůbec je a je premiérem. „Petříček sbírá jednu věc za druhou, určitě dojde k překročení určité meze i u premiéra,“ je si jistá europoslankyně.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Zopakovala, že KSČM pouze upozorňuje na věci, které nejsou schopni akceptovat. „Pro nás je to zcela nepřijatelné. Posledních čtrnáct dnů ministra Petříčka ve funkci, tak to je co den, to zážitek,“ zvedala Konečná už oči v sloup. Na to, že se Babiš ministra Petříčka zastává, poznamenala, že za jeho aktivity ponese také vinu. „To, že Babiš přebírá za Petříčka politickou zodpovědnost tím, že výhrady od komunistů zná, a přesto jej dále bude tolerovat ve vládě, je jeho rozhodnutí. A v tom případě na to ale budeme upozorňovat i v budoucnu, že to nebylo pouze o Petříčkovi, ale i o premiérovi, který nemůže říct, že by něco nevěděl,“ uvedla.

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí
Upřesnila, co bylo zásadním zlomovým tématem, které je rozlítilo u Petříčka nejvíce. Zmínila tři, která podle ní šla v neskutečném sledu. „U mě osobně se to jen stupňovalo. Ať to byla návštěva Ukrajiny a nepřipomenutí tragického masakru v Oděse, kde se tam zastáváme banderovců...,“ rozpovídala se Konečná, načež ji Tvarůžková zastavila, zda zmínit vyloženě zastávání není vůči Petříčkovi už trochu nefér. „To, jakým způsobem se Ukrajina postavila k banderovcům, je natolik zásadní, že bych očekávala, pokud Petříček nemá politiku dvojího metru, jako že ukázal, že má, že jasně za celé Česko sdělí, co si o tom myslí,“ rozčílila se Konečná.

Ministerstvo zahraničí také řeklo, že nová legislativa, která se dotýká i banderovců, je čistě ukrajinskou záležitostí. Tvarůžkovou tak zajímalo, co by český ministr zahraničí měl podle Konečné na tom, co se chystá Ukrajina udělat, změnit. „Pokud se bavíme o dodržování lidských práv a morálních hodnotách, tak minimálně můžeme diplomatickým tlakem docílit toho, že nedojde k věcem jako na Ukrajině,“ míní europoslankyně.

„Tohle prostě Petříček změnit měl. Měl jedinečnou příležitost. Měl být zkrátka daleko radikálnější. Petříček si na Ukrajině plácal rukou s lidmi, kteří v tu samou chvíli schvalovali legislativu, která je šílená. My jen hájíme politiku, která nebude politikou dvojích práv a dvojího pohledu na svět,“ doplnila Konečná a dodala, že Ukrajina je navíc vázaná i na českou rozvojovou pomoc, na finance z Česka i z peněz českých daňových poplatníků.

„A když se pak podíváme, jak dva dny na to se najednou vrhl do boje ve Venezuele. Najednou byl schopen zasahovat do suverenity země, jako je Venezuela? A jakým jednoduchým způsobem bez toho, že by znal faktická data toho, co se ve Venezuele děje, se postavil na stranu samozvaného prezidenta,“ kroutila Konečná dál nevěřícně hlavou.

Do třetice pak zmínila, že ji šokovalo i Petříčkovo vyjádření o tom, že je v pohodě, že vypovídáme smlouvu INF (smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu). „Možná si teď odjel do Ameriky pro nějaké další noty, ale já jsem přesvědčena o tom, že Petříček není tím, kdo by obhájil naše postoje. S touto jeho politikou se nikdy neztotožním a nebudu ji hájit,“ řekla Konečná jasně na závěr.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…