Evropa nemá dost peněz pro ukrajinské oligarchy, říká exvelvyslanec v Moskvě

11.12.2014 22:49

Sankce proti Rusku posilují Putina a nutí zemi provádět reformy, které byly po celá léta odkládány. Shodli se na tom bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a bývalý velvyslanec v Moskvě Jaroslav Bašta. Sankce proti Rusku jsou podle jejich názoru v jistém ohledu kontraproduktivní. Pár slov přidala i novinářka Lenka Zlámalová. Jak Rusko, tak Západ prý používají těžkou propagandu.

Evropa nemá dost peněz pro ukrajinské oligarchy, říká exvelvyslanec v Moskvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Podle Bašty Rusko poškozuje snížení cen ropy, které spadly o 40 procent. „Druhý faktor, stejně závažný, je omezení přístupu k penězům pro Rusko na mezinárodním poli a třetí jsou obecně sankce," řekl Bašta s tím, že Rusové sami hovoří o sankcích spíše jako o nepříjemnosti, kterou překonají.

Svoboda k tomu dodal, že je třeba vnímat i slova z projevu Vladimira Putina, který řekl, že Rusko nepadlo na kolena ani před Hitlerem a nepadne ani dnes. Otázkou ale je, co bude dál. EU má podle Svobody tři možnosti. „První varianta je, že nabídneme vstup Ukrajině do EU, ale to zřejmě odmítnou v referendech některé členské státy. Další možností je, že bude Ukrajině nabídnuto určité partnerství poté, co si EU s Ruskem sedne za jednací stůl," zdůraznil bývalý šéf rezortu zahraničí. Musíme najít mírové řešení ukrajinské krize, abychom mohli řešit problém s islámskými radikály a další.

„Evropa nemá dost peněz na to, aby mohla uspokojit potřeby ukrajinských oligarchů," podotkl k tomu obratem Bašta. Platí navíc, že Rusko začalo s obchodními reformami, které dlouho odkládalo, otázkou tedy je, co se bude na východě dál dít. „Putin byl v Turecku, teď je v Indii," vykreslil obraz ruských možností Bašta.

S tím však tak úplně Svoboda nesouhlasil. „Rusko Evropu potřebuje kvůli technologiím," uvedl. Následně si ale posteskl nad českou diplomacií. „Mně chybí u české zahraniční politiky nějaká kreativita," poznamenal. Poukázal navíc na to, že ekonomicky sice sankce Rusku škodí, ale současně sjednocují ruský lid za prezidentem Putinem.

Míří Putin ke krachu?

Lenka Zlámalová po projevu prezidenta Putina o stavu Ruské federace napsala komentář, v němž uvedla, že Putin míří ke krachu. Země je totiž svírána z několika stran, padá cena ropy a klesá i rubl. Poněkud skeptická byla i v tom, zda sankce sjednocují ruské občany za Putinem. „Všechny průzkumy z Ruska jsou značně cinknuté, takže my nevíme, co si opravdu lidé myslí," poznamenala. „Těžká propaganda je ale na obou stranách," uvedla dále.

Současně ale poznamenala, že během čtrnácti let Putinovy vlády mnohonásobně vzrostly příjmy velké části Rusů, otázkou ale je, na jak dlouho si teď budou chtít utáhnout opasky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…