Evropská komise chce omezit projevy násilí na webu

04.04.2016 13:08

Evropská komise (EK) jedná se zástupci poskytovatelů internetových služeb o omezení výzev k otevřenému násilí, rasismu či k radikalizaci. Firmy jsou k jednáním vstřícné, řekla dnes novinářům na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové eurokomisařka Věra Jourová.

Evropská komise chce omezit projevy násilí na webu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová

Podle Jourové komise jedná například s Googlem, Twitterem, Facebookem a dalšími firmami. "Přislíbili nám, že budou aktivně přistupovat zejména k odstraňování přímých výzev k násilí," řekla Jourová, která k jednání s firmami dostala mandát od ministrů spravedlnosti. Firmy podle Jourové mají také oznamovat například signály o podezřelých transakcích.

Jourová dnes novinářům řekla, že v Evropě existují průzkumy, které ukazují, že většina mladých lidí, kteří se zradikalizovali a třeba odjeli do Sýrie, byli radikalizováni díky internetu. "Jen menší část se zradikalizovala díky osobním vazbám či ve vězení," řekla Jourová, která uvedla, že se na internetu například objevují i výzvy k najímání lidí pro teroristické činy.

Evropská komise podle Jourové s firmami také řeší, jak získávat z kybernetického prostoru elektronické důkazy o trestných činech. "Snažíme se najít takový systém, kdyby firmy na vyžádání poskytly data, která jsou nyní například umístěná v takzvanou cloudu," řekla Jourová.

Konference Internet ve státní správa a samosprávě každoročně do H. Králové přiláká přes 2300 hostů, během dvou dnů zazní zhruba 200 přednášek a diskusí a ve výstavní části se představuje více než stovka dodavatelů technologií a služeb. Součástí konference bude dnes večer vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší webové stránky obcí a měst Zlatý erb a internetových prezentací knihoven Biblioweb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…