Evropská komise doporučila ukončit řízení vůči ČR kvůli vysokému deficitu

02.06.2014 19:56

Evropská komise dnes doporučila ukončit řízení vedené vůči České republice a dalším pěti zemím EU kvůli nadměrnému deficitu. Návrh komise projednají ministři financí unijních států 20. června v Lucembursku. Z řízení kvůli nadměrnému rozpočtového schodku má být vyřazeno také Slovensko, které se na seznam rozpočtových hříšníků EU dostalo stejně jako ČR v roce 2009. Ministerstva financí ČR i Slovenska návrh komise přivítala.

Evropská komise doporučila ukončit řízení vůči ČR kvůli vysokému deficitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Společně s Českou republikou a Slovenskem komise navrhla stejný postup vůči Belgii, Dánsku, Nizozemsku a Rakousku. V současnosti je řízení kvůli nadměrnému deficitu vedeno vůči 17 členským zemím EU. Pokud ministři v Lucemburku návrh komise potvrdí, klesne tedy jejich počet na 11. Na jaře 2011 bylo v tomto procesu dokonce 24 z tehdejších 27 členských zemí Unie.

Konvergenční program české vlády nyní předpokládá růst deficitu letos na 1,8 procenta a v roce 2015 na 2,3 procenta HDP

Česko se do řízení dostalo v roce 2009, tehdy deficit veřejných financí dosáhl 5,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP), referenční hodnota jsou přitom tři procenta. V potřebné lhůtě byl pak snižován, až v roce 2013 dosáhl hodnoty 1,5 procenta HDP.

Také Slovensko bylo do řízení zařazeno v roce 2009, tedy za první vlády nynějšího premiéra Roberta Fica. „Slovensko si zaslouží vystoupit z procedury nadměrného deficitu. Podařilo se nám zlepšit hospodaření státu. Letos i v příštím roce bude veřejný deficit pod třemi procenty hrubého domácího produktu," řekl novinářům slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Konvergenční program české vlády nyní předpokládá růst deficitu letos na 1,8 procenta a v roce 2015 na 2,3 procenta HDP. Premiér Bohuslav Sobotka už dříve upozornil, že příští rok bude fakticky deficit 2,8 procenta kvůli jednorázovému zaúčtování platby za pronájem stíhaček Gripen.

Záměrem ministerstva je udržet schodek veřejných financí pod třemi procenty HDP

Jarní makroekonomická předpověď samotné komise uváděla minulý měsíc očekávané hodnoty: letos 1,9 procenta a příští rok 2,4 procenta HDP. Po celé období prognózy tak deficit zůstává pod třemi procenty a ČR tak podle komise svůj nadměrný schodek odstranila podle doporučení z roku 2009.

„Ministerstvo financí takové hodnocení očekávalo a předpokládá, že Rada ve složení ministrů financí příslušné rozhodnutí přijme 20. června," uvedl mluvčí úřadu Marek Zeman. V případě rozpočtové politiky v letech 2015 až 2017 je podle něj záměrem ministerstva udržet schodek veřejných financí pod třemi procenty HDP.

Šéf slovenské státní pokladny Kažimír uvedl, že slovenská vláda musela pro ozdravení veřejných financí podniknout opatření v objemu 1,5 miliardy eur (41 miliard korun), což odpovídá více než dvěma procentům výkonu ekonomiky. Současný Ficův kabinet zejména zvýšil nebo zavedl nové firemní daně, zaměřil se také na potírání daňových podvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …