Evropská komise odklepla peníze na dva velké dopravní projekty v ČR

02.04.2019 16:48

Evropská komise dnes mezi 25 velkými infrastrukturními projekty spolufinancovanými z fondů EU potvrdila i dva týkající se České republiky. Oznámila to komisařka pro regionální rozvoj Corina Cretsuová. Zprávu přinesla ČTK.

Evropská komise odklepla peníze na dva velké dopravní projekty v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Prvním je modernizace železničního koridoru mezi Prahou a Plzní s investicí za 76 milionů eur (skoro dvě miliardy Kč), zahrnující nové i rekonstruované tratě mezi Rokycany a Plzní včetně nejdelšího železničního tunelu v Česku. Druhým je investice skoro 75 milionů eur (přes 1,9 milionu Kč) do silnice mezi Nebory a Bystřicí, která je součástí hlavního spojení mezi českou dálnicí D48 a slovenskou dálnicí D3.

Infrastrukturní projekty placené z unijních fondů soudržnosti, u nichž hodnota přesahuje 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy Kč), podléhají kvůli svému velkému rozsahu zvláštnímu posouzení a rozhodnutí Evropské komise. U dopravních projektů je limit vyšší na úrovni 75 milionů eur.

V současném programovém období, tedy mezi roky 2014 až 2020, získalo finanční prostředky z EU 258 takových velkých projektů. Příspěvek z evropských peněz na ně dosahuje celkem 32 miliard eur (přes 823 miliard Kč), což je polovina jejich celkové hodnoty. Cretsuová dnes tyto velké projekty označila za „výkladní skříň politiky soudržnosti“.

Dnes komise potvrdila 25 projektů v desítce zemí za asi čtyři miliardy eur (přes 100 miliard Kč). Kromě dvou českých je mezi nimi například 130 kilometrů přeshraničního plynovodu mezi Řeckem a Bulharskem, moderní budovy univerzity ve středoněmecké Jeně, kvalitnější železnice na Sicílii či nemocnice, silnice a železnice v Polsku.

Nový moderní železniční koridor, který šetří čas na trati z Plzně do Prahy, už je v provozu. Stavba začala v roce 2013, přibližně o rok se ale následně zpozdila kvůli archeologickým nálezům. „Nejzajímavější částí je dvoutubusový, dvoukolejný tunel mezi Ejpovicemi a Plzní. Je dlouhý přes čtyři kilometry, a stal se tak nejdelším železničním tunelem v České republice,“ přiblížil ČTK využití evropských peněz Petr Kolář, náměstek ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Mezi dopravními tunely obecně je na druhém místě, prvenství patří pražskému tunelu Blanka.

SŽDC se podle něj na této páteřní trati snaží, aby se pasažéři dostali z Plzně do Prahy v čase kratším než jedna hodina. Na nové trati, spolufinancované z unijních peněz, tak nyní vlaky mohou jezdit až 160 kilometrů za hodinu, připravována je – po dalších úpravách zabezpečení – i rychlost až 200 kilometrů za hodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…