Evropská říše, musíme vypadnout. Někde se začít musí

10.05.2023 20:10 | Ze sítí

Ústavní právník Pavel Hasenkopf se na svém facebookovém profilu zaměřil mimo jiné na kritiku Evropské unie, která je podle něj základem marasmu. „Je to zcela od základu špatná cesta, která v principu nemůže přinést nic dobrého,“ sdělil mimo jiné. Dodal také, že odchod z EU je na delší lokte a není důvod nezačít s odcházením hned.

Evropská říše, musíme vypadnout. Někde se začít musí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

„Tak Rajchl se vyznal, že odmítá odchod z EU. Takže palec dolů, na tohle nepotřebuji opozici, na to mám Babiše a vládu. Evropská unie je základem marasmu, ve kterém jsme, je to zcela od základu špatná cesta, která v principu nemůže přinést nic dobrého. Evropský svaz je nereformovatelný, stejně jako byl nereformovatelný Sovětský svaz, a žádný novodobý Gorbačov EU nezachrání. EU je tak prohnilá, že stačí počkat, až se zhroutí vlastní vahou. Ale to neznamená, že jí máme pomáhat udržet se při životě a prodlužovat její agónii. Vztah k EU je základ, protože žijeme v zemi, kde zahraniční politika předurčuje vše ostatní,“ sdělil Hasenkopf. 

 
„Ano, odchod z EU je na velmi dlouhé lokte. Právě proto není důvod nezačít s odcházením z EU hned a nestanovit si to jako střednědobý politický cíl,“ dodal.
 

 
„ad STŘEDNĚDOBÝ POLITICKÝ CÍL vystoupit z EU. To se dělá tak, že do politického programu se napíše: ‚Chceme opustit EU. Jednoznačně. Víme, že to nejde ze dne na den, ale budeme-li zvoleni, začneme postupně dělat vše, co náš odchod umožní, budeme vetovat vznik jakýchkoli nových předpisů EU a budeme iniciovat rušení těch stávajících včetně postupného rozpouštění aparátu EU.‘ V čem je problém?“ zeptal se Hasenkopf v dalším příspěvku.
 

 
„Když už jsem téma našeho vztahu k EU po čase znovu nakousl, tak ho postupně ‚properu‘. Subtéma první: Budoucnost EU,“ rozepsal se následně více Hasenkopf. 
 
„Čím EU být nemůže? EU už nemůže být tím, čím byla původně – sdružením volného obchodu. Odbourávání obchodních překážek se dávno přetavilo v detailní regulaci obchodu, která reálně obchod nejen mezi státy, ale obchod obecně dusí mnohem víc než cla, jejichž odstranění bylo prvotním cílem. Proč se EU nemůže vrátit ke kořenům? Ze dvou důvodů: 1. Tyto kořeny byly od počátku zamýšleny jako provizorium, volný obchod byl od samého počátku chápán jen jako začátek, už v ESUO byl zabudován cíl vytvořit nějakou evropskou federaci, a vyrovnat se tak USA (Úplně jiná věc je, že se to dělalo po evropsku a ne po americku, a proto to nemůže nikdy fungovat, ale to už je jiný příběh.). 2. Návrat ke ‚kořenům‘ dnes nedovolí bruselská úřednická elita, novodobá úřednická šlechta, která reálně vládne. Jim stávající stav vyhovuje, jakýkoli návrat ke kořenům by znamenal decimaci této společenské vrstvy. Proto není možná žádná ‚přestavba‘: zevnitř impulz nepřijde a zvenčí (kam počítám i impulzy k reformě iniciované členskými státy) to nemá šanci na úspěch. Ostatně i sovětská přestavba, odkud jsem si ten pojem vypůjčil, neskončila resuscitací sovětské unie, ale jejím rozpadem (a Rusové za to dodnes Gorbačova nenávidí),“ zmínil Hasenkopf. 
 
A zeptal se také na to, čím to být může. „Před EU jsou dvě možné budoucnosti: 1. EU může skončit. Státy ji mohou postupně opustit, státy mohou bojkotovat její činnost zevnitř (pasivní rezistence), státy mohou začít ignorovat její předpisy a rozhodnutí. Může koordinovaně odejít celá skupina států (např. státy Visegrádské skupiny). Ať už se to stane jakkoli, nakonec bude EU nefunkční, zbytečná, bez benefitů a celkem bude jedno, jestli se formálně rozpustí, nebo přestane existovat via facti. To je první možná budoucnost. 2. Druhou možnou budoucností je přerod EU v impérium. To nutně znamená zánik suverenity členských států, stanou se v lepším případě jednotkami federace. V horším zanikne jejich autonomie úplně a evropská říše z nich nadělá pouhé správní jednotky – pak postupně překreslí i jejich hranice, protože správcům nebude vyhovovat rozdílná velikost jednotlivých provincií – budou je chtít mít přibližně stejně velké a budou chtít, aby tvořily infrastrukturní celky. Neobejde se to v počátečních fázích bez spolupráce členských států. Evropská říše, má-li být říší, bude potřebovat vlastní policii, armádu, vlastní prokurátory a soudy, existující (v lepším případě) souběžně s armádami, policiemi, prokuraturami a soudy členských států (v horším případě členským státům nic z toho nezůstane a pojedou maximálně v režimu ‚přenesené působnosti‘),“ zmínil Hasenkopf.
 
„Aby EU toto získala, potřebuje v první fázi souhlas členských států. Protože některé státy se budou cukat, bude prvním krokem vůbec zrušení jednomyslnosti v EU tam, kde je ještě zachována,“ zakončil.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale to že , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 10.05.2023 20:49:07
celá slavná EU je vlastně tiché budování toho po čem Němci vždy toužili,, Velkoněmecká říše,, Zaplať pánbůh za rusy,, Dobrá brzda na zmetky,,

|  21 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…