Evropské hodnoty: Sputnik ne! Stejně ho Rusko nemá dost

03.03.2021 8:26

Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty vyzvalo vládu, aby na rozdíl od Slovenska hlasitě odmítla ruskou vakcínu Sputnik V, dokud nebude řádně prověřena a schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Evropské hodnoty: Sputnik ne! Stejně ho Rusko nemá dost
Foto: Repro youtube.com
Popisek: Ruská vakcína proti covid-19 Sputnik V

Uskupení Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty, v němž působí i analytik Jakub Janda, který se momentálně léčí z nemoci covid-19, vládě Andreje Babiše (ANO) důrazně doporučuje, aby neobjednávalo do České republiky vakcínu Sputnik V. Členské země EU to mohou udělat i když vakcína Sputnik V ještě nebyla řádně prověřena evropskými orgány, touto cestou šlo Maďarsko i Slovensko, ale podle Evropských hodnot by je Česko následovat nemělo. My bychom si měli počkat, až bude tato vakcína prověřena a schválena.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

„Výrobce vakcíny Sputnik V v minulosti tvrdil, že k EMA žádost o schválení již podal, sama agentura to ale opakovaně vyvrátila. Již od začátku panuje okolo vývoje a testování vakcíny nedostatek transparentnosti a ruská strana o ní systematicky šíří dezinformace. Využitím vakcíny, o které neexistuje dostatek informací, nemá příslušná schválení, a dokonce ještě ani neprošla třetí fází testování, by vláda závažně ohrozila zdraví českých občanů,“ varují Evropské hodnoty.

„Ruská federace v současnosti nemá dostatek vakcíny ani pro vlastní občany kvůli chybějícím výrobním kapacitám. Dodávky do České republiky by tudíž byly vysoce nespolehlivé. Rusko tuto vakcínu používá jako politický nástroj moci a vlivu, nikoliv jako prostředek pro boj s pandemií. To lze vidět i na konstantní snaze o diskreditaci západních vakcín, které prošly všemi fázemi testování a obdržely příslušné certifikace,“ dodávají.

V podobném duchu se vyjádřili i mnozí epidemiologové a lékaři v České republice a na Slovensku, kde premiér Igor Matovič nakoupil 2 miliony dávek Sputniku. Odborníci mají za to, že opravdu může jít o dobrou vakcínu, ale měla by být prověřena stejně, jako je prověřována jakákoli jiná západní vakcína.

V České republice jsou největšími zastánci využití vakcíny Sputnik V prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO), kteří dávají najevo, že by jim stačilo, kdyby dal vakcíně zelenou český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Úřad se však brání, že výjimku může udělit ministerstvo zdravotnictví, nikoli SÚKL.

Stanovisko Bezpečnostního centra Evropské hodnoty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…