Evropský parlament umožnil sledování s rozpoznáváním obličejů. Ale musí se prý zajistit proti zneužití

25.01.2021 20:16

Evropský parlament schválil možnost využívání automatizovaných systémů pro rozpoznávání obličejů na veřejnosti. Tato možnost je ale pouze jedním z aspektů využití umělé inteligence pro vojenské a civilní účely a podle europoslanců bude nutné trvat na přísných zárukách proti zneužití. Pro hlasovali například europoslanci za hnutí ANO, europoslanci ODS se zdrželi a proti vystoupili zejména pirátští europoslanci.

Evropský parlament umožnil sledování s rozpoznáváním obličejů. Ale musí se prý zajistit proti zneužití
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní kamera

Evropský parlament schválil zprávu o možné legitimizaci využití umělé inteligence v mnoha oblastech, mezi nimiž je i rozpoznávání obličejů. Zpráva by nyní měla posloužit Evropské komisi k navržení konkrétní legislativy. Pro zprávu o využití umělé inteligence k vojenským a civilním účelům hlasovalo 364 europoslanců, proti bylo 274 hlasů. Hlasování se zdrželo 52 lidí.

Proti hlasovali například pirátští europoslanci. „Zpráva legitimizuje využívání umělé inteligence k rozpoznávání obličejů ve veřejných prostorech, což by vedlo k porušování lidských práv na masové úrovni. To je pro Piráty jednoznačně nepřijatelné,“ uvedl podle informací serveru Echo24 pirátský místopředseda europarlamentu Marcel Kolaja.

„Šmírovat lidi na veřejnosti za pomoci automatických systémů je zkrátka nepřípustné. Pokud by přišel do špatných rukou, může velmi jednoduše omezovat svobodu nás všech. Plošné monitorování lidí je neospravedlnitelné jak na internetu, tak v reálném světě,“ má jasno Kolaja s tím, že by mohlo dojít ke zneužití systému a poručení lidských práv.

Právě toho se mnozí experti obávají v souvislosti s Čínou, která umělou inteligenci na rozpoznávání obličejů masově zavádí. V Číně se vyvíjí systém sociálních kreditů, ve kterém jsou sledováni úplně všichni. Díky systému ale především účinně vyhledává protivládní aktivisty nebo novináře, které potom za účast na demonstracích postihuje.

Europoslanci ANO na rozdíl od Pirátů zprávu podpořili, ale očekávají přísné záruky proti zneužití systému. „Právně nezávazné doporučení Evropského parlamentu se týkalo celé řady etických aspektů, které se dotýkají využití umělé inteligence v bezpečnostních a vojenských otázkách, jako je třeba používání dronů. Parlament doporučil vést tuto debatu, jedná se o velmi aktuální témata. Jsem ráda, že si parlament také vyžádal studie na případná rizika používání systémů pro rozpoznávání obličejů, které by mohly být rozmístěny například v nemocnicích nebo na letištích, kde jsou nutná vyšší bezpečnostní opatření,“ uvedla europoslankyně za ANO Dita Charanzová.

„Pokud si nebudeme jisti, že jsou používány opravdu jen tam, kde to dává smysl z hlediska bezpečnosti, není možné takové bezpečnostní prvky začít používat,“ doplnila Charanzová s tím, že je namístě požadovat přísné záruky proti možnému zneužití získaných dat umělou inteligencí.

Europoslanci ODS Jan Zahradil, Alexandr Vondra a Evžen Tošenovský se hlasování zdrželi s vysvětlením, že je třeba ještě vést další debaty, ale rezoluci jako celek neodmítají. „Rezoluce se snažila pokrýt celkovou problematiku a vystihnout jak pozitivní aspekty umělé inteligence, tak i případné hrozby. Umělá inteligence bude znamenat značnou revoluci ve fungování naší společnosti i života každého z nás,“ řekl europoslanec Vondra.

Problémem rezoluce podle něj je, že se snaží vyjít vstříc různým stranám v debatě o umělé inteligenci. „Bohužel se tak snaží lavírovat mezi všemi pozicemi zastoupenými v debatě. Rozumíme například snahám silně omezovat využívání umělé inteligence v oblasti vnitřní bezpečnosti nebo vojenství, koneckonců nikdo z nás tady nechce zavádět čínský model Velkého bratra, ale omezit velmi tvrdě už v začátcích i výzkum v oblasti umělé inteligence bude znamenat, že Evropě v této oblasti ujede vlak. Rezoluci jsme proto neodmítli, tuto debatu je potřeba vést a brát ji se značnou vážností, ale zároveň ve formě, v jaké je napsána, jsme ji nemohli stoprocentně podpořit. Proto jsme se rozhodli při hlasování zdržet,“ dodal Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…