Exekutor v Lidovém domě je čím dál reálnější. Advokát Altner jej tam skutečně chce poslat

23.04.2016 11:50

ČSSD by v případě, že by na ni bývalý advokát Zdeněk Altner k vymožení pravomocně přiznané částky téměř 338 milionů korun nechal nařídit exekuci, hradila na nákladech tohoto řízení nejméně čtyři miliony korun. Vyplývá to z odhadu, který ČTK zaslala Exekutorská komora. Podle informací Lidových novin již Altner žádost na nařízení exekuce podal u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Exekutor v Lidovém domě je čím dál reálnější. Advokát Altner jej tam skutečně chce poslat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Další peníze v případě exekuce by připadly podle počtu úkonů Altnerovu advokátovi Václavu Veselému. Sociální demokraté mají svému bývalému právníkovi zaplatit za služby v případu Lidového domu, zatím tak odmítají učinit.

Exekuce by stála asi čtyři miliony

Exekutorská komora na dotaz ČTK uvedla, že předvídat náklady je složité, protože závisejí na konkrétním řízení. „Vyjdeme-li z veřejných vyjádření aktérů této kauzy, lze se domnívat, že by došlo ke splnění vymáhané povinnosti v třicetidenní lhůtě od doručení výzvy exekutora. V takovém případě by náklady exekuce činily cca 3 330 000 Kč a k tomu odpovídající DPH ve výši cca 700 000 Kč,“ uvedla komora.

K tomu je třeba připočítat náklady Veselého, které se vyčíslují úkonově, dodala komora. „V případě, že by nebylo možné získat pro odpor povinného peněžní prostředky v předpokládané lhůtě, tedy exekutor by musel přistoupit ke zvolení některého z přímých způsobů vedení exekuce, mohly by náklady exekuce být dvojnásobné,“ upřesnila.

Je řada možností, jak exekuci brzdit

Veselý už v pátek ČTK řekl, že nařízení exekuce nemůže vyloučit. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v pondělí odhadoval, že ČSSD možná počká na nařízení exekuce, částku pak složí exekutorovi a zároveň požádá o přerušení nebo odložení řízení s odůvodněním, že se dovolala k Nejvyššímu soudu. Možného přerušení se obává i advokát Veselý. „Určitě, tam je řada možností, jak ho brzdit, takže já se domnívám, že to (nařízení exekuce) nic nevyřeší. Ale nemůžu vyloučit, že exekuční návrh podáme,“ řekl v pátek ČTK. Podle dnešních Lidových novin by měl exekuci řešit Lukáš Jícha z přerovského exekutorského úřadu.

Exekuci je možné podle komory na návrh odložit, pokud lze očekávat, že bude zastavena. Skutečnost, že bylo podáno dovolání, není sama o sobě důvodem k odkladu exekuce. Pokud by však Nejvyšší soud odložil vykonatelnost původního rozsudku městského soudu, došlo by také k odkladu exekuce.

„Stejně tak exekutor vždy odloží provedení exekuce, podá-li povinný návrh na zastavení exekuce a současně složí jistotu ve výši vymáhané pohledávky, nákladů oprávněného a exekuce,“ uvedla komora. Exekuce by se poté odložila, dokud by se nerozhodlo o návrhu na její zastavení. Jistota se v závislosti na tomto rozhodnutí použije na úhradu vymáhané pohledávky, nákladů oprávněného a exekuce nebo se vrátí složiteli jistoty.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o 318 milionů smluvní pokuty. Rozsudek je pravomocný, ale strana zatím částku uhradit nechce a chce uspokojovat Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásí. Začala s tím ve středu. Podala také dovolání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…