Exkluzivně z odposlechu hejtmana ČSSD: Co řekl o doprošování se za ušetřených třicet milionů?

25.12.2015 16:32

Tolik práce na jednom případu příslušníci Útvaru zvláštních činností obvykle nemívají. V takzvané olomoucké kauze, v jejímž rámci detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) stíhají dva důstojníky olomouckých ozbrojených složek Karla Kadlece a Radka Petrůje, podnikatele Ivana Kyselého a olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, se slušně zapotili.

Exkluzivně z odposlechu hejtmana ČSSD: Co řekl o doprošování se za ušetřených třicet milionů?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Na základě návrhu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Okresní soud v Ostravě povolil několikero odposlechů telefonních stanic, které používali podezřelí. Státní zástupce pak schválil sledování osob a věcí, při kterém mohou být pořizovány zvukové, obrazové, případně jiné záznamy, při nichž nesmí být zasahováno do nedotknutelnosti obydlí, do listovního tajemství. Zjednodušeně řečeno, šlo o odposlech a pravděpodobně i o videokameru v už známé kavárně Delux v olomouckém hotelu Janiš. Žalobce tak povolil odposlech ve veřejných prostorách, který byl zaměřen především na náměstka krajského olomouckého policejního ředitelství Karla Kadlece, podnikatele a blízkého přítele bývalého vlivného místopředsedy ODS Ivana Langera, a dalších, s nimi se scházejících osob.

Soudce z Ostravy následně povolil i „sledování osob a věcí, při kterém mohou být pořizovány zvukové, obrazové, případně jiné záznamy, jimiž může být zasahováno do nedotknutelnosti obydlí, do listovního tajemství nebo zjišťován obsah jiných písemností a záznamů uchovávaných v soukromí za použití technických prostředků“. Co si pod touto formulací představit? Odposlech telefonu Karla Kadlece včetně počítačů a datových úložišť, které Kadlec používal. Policisté také nechali napíchnout dvě kanceláře v krajském policejním ředitelství, ve kterých se Kadlec pohyboval. Technici Útvaru zvláštních činností nainstalovali další štěnici do kanceláře Generální inspekce bezpečnostních sborů, která sídlí ve stejné budově v olomouckých Hodolanech. Dále detektivové ÚOOZ sledovali aktivity na privátních e-mailových adresách Kadlece a Kyselého na serveru Seznam.cz.

„Na základě příkazů a povolení byla také zaznamenána komunikace a osobní schůzky mezi podezřelými. Veškeré skutečnosti byly policejním orgánem vyhodnoceny a souvisle provázány se schůzkami, které proběhly mezi Ivanem Kyselým, Karlem Kadlecem, Radkem Petrůjem, Jiřím Rozbořilem a dalšími podezřelými osobami, například Ivanem Langerem, Milanem Pospíškem a tak dále,“ konstatuje detektiv ÚOOZ odůvodnění zahájení trestního stíhání. Pospíšek v době sledování vedl Službu kriminální policie, po zatčení podezřelých svůj post opustil.

Se nebudu doprošovat!

Nejvíce důkazů, jak tvrdí policisté, nasbírali v Cafe Delux díky štěnici v kanceláři Karla Kadlece a sledováním dalších aktérů. Kadlec se s Kyselým za období od července loňského roku do letošního září setkali nejméně pětačtyřicetkrát. „Rozhodně nešlo o nahodilá setkání. Schůzkám předcházela vzájemná komunikace, která nikdy neobsahovala faktická sdělení, pouze informaci o místě a čase schůzky. Současně se místa schůzek lišila od bydlišť či pracovišť uvedených osob. V těchto skutečnostech pak policejní orgán spatřuje jednoznačně prvek konspirace,“ míní detektiv z teplické pobočky ÚOOZ, která případ vyšetřuje. Co se týče obsahu informací, jež si měli podezřelí sdělovat, došel detektiv k názoru, že jde o originální verbální projevy, které jsou obsahově konzistentní, logicky na sebe navazují.

„S ohledem na počet vzájemných schůzek a rozsah projevů v řádu desítek hodin to vylučuje možnost, že byly předmětné výroky učiněny náhodou, bez vážného úmyslu, v žertu či myšleny jen hypoteticky,“ pokračuje vyšetřovatel Roberta Šlachty. V případě korupční nabídky ze strany hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) vůči Karlu Kadlecovi ji měl Rozbořil podle policie dokonce dvakrát opakovat. „Hejtman Jiří Rozbořil na této nabídce trval se slovy, že se nebude nikoho doprošovat, a že když někdo někomu ušetří částku 30 milionů korun, musí dostat odměnu,“ popisuje policista.

Hejtman Rozbořil se na stránkách kraje směje. Zatím

Z vyhodnocení komunikace detektivové vystavěli hierarchii podezřelých. „Tímto jednáním bylo způsobeno, že Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje jako policejní orgán ve více trestních řízeních po dobu více než jednoho roku řádně nevykonávalo svoji funkci nestranného orgánu a neplnilo úkoly naplňující účely trestního řízení,“ popisuje detektiv ÚOOZ. Z policie tak unikaly jinak neveřejné informace k nepovolaným osobám. Tím mělo v několika případech dojít ke zmaření úkonů trestního řízení a že některé úkony byly prováděny účelově na základě instrukcí a soukromých zájmů osob mimo policii.

Skutečnost, že schůzky mezi Kadlecem a Kyselým měly konspirativní charakter, policie opírá o jednu událost z letošního července. Kadlec na schůzce zahlédl kolegy z oddělení vražd, a proto začali uvažovat o změně místa schůzek. Kadlec Kyselému sdělil, že na místě jejich setkávání může být naistalován takzvaný prostorák – odposlechový prostorový mikrofon. Kyselý nechal změnu místa na Kadlecovi a zauvažoval o tom, že protože spolu hovoří o citlivých tématech, shodli se na tom, že se budou setkávat při jízdě na kole, protože to je ideální z hlediska nemožnosti nasazení účinných technických prostředků monitorujících zvukové záznamy. Pozdě. Policie je sledovala už rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…