Exministr Bašta se rozepsal o vystoupení z EU. Za určitých okolností to prý pro nás může být jediná možnost záchrany

21.06.2015 9:49

Nad současnou vlnou uprchlíků, která v těchto dnech zaplavuje Evropu desetitisíci lidmi ze severní Afriky a z Blízkého východu, se na serveru Prvnízprávy.cz zamýšlí diplomat a politik Jaroslav Bašta. Podle něj také přispěním předáků EU se v sousedství Evropské unie jako jeden z produktů cílené likvidace sekulárních režimů v severní Africe a na Blízkém Východě objevil děsivý státní útvar nazvaný Islámský stát. „Jeho až teatrální brutalita ochotně předváděná v západních médiích přispěla k tomu, že se zvedla uprchlická vlna Iráčanů a Syřanů,“ píše Bašta.

Exministr Bašta se rozepsal o vystoupení z EU. Za určitých okolností to prý pro nás může být jediná možnost záchrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Podle jeho názoru by ale tito uprchlíci na destabilizaci Evropské unie nestačili. Protože doufají, že se po skončení války vrátí domů, většinou zůstávají v Turecku.

Problém ale vidí Bašta v subsaharské Africe, která prý momentálně neoplývá ničím zajímavým kromě rostoucího počtu obyvatel. „A „někdo“ si dal tu práci, aby do duší frustrovaných mladých mužů zasel touhu po bohatých zemích na severu, které každému, kdo najde odvahu a sežene peníze, nabídnou pozemskou variantu ráje,“ píše Bašta s tím, že statisíce mladých silných poutníků se vydávají přes poušť a moře do země zaslíbené. „Jenže toto jejich odhodlání onen ráj navždy změní v peklo velmi podobné tomu, v němž žili až doposud,“ obává se Bašta.

Evropané mají jen dvě možnosti

Podle něj mají Evropané jen dvě možnosti. Buď se bránit přílivu uprchlíků, nebo všemu nechat volný průběh. Má strach z toho, že evropské politické elity jsou stejně nezodpovědné a zkorumpované jako jejich africké či ukrajinské protějšky. „Názorně to ukázala tzv. otázka kvót. Evropská komise místo toho, aby zasáhla proti organizátorům migrace a přijala systémové kroky k ochraně společné hranice, se pokouší rozšířit své pravomoce a získat možnost dalšího nástroje nátlaku na členské státy, tedy zvýšit svůj vyděračský potenciál,“ uvedl Bašta.

Podle něj se musíme rozhodnout, jaký typ odpovědnosti na sebe vezmeme. „Buď se po vzoru svatého Františka z Assisi rozdělíme o svůj majetek s chudými a potřebnými a svým potomkům zanecháme úplně jiný svět než ten, v němž jsme žili my. Nebo se zachováme jako sobci a budeme tvrdit, že máme odpovědnost za to, co jsme zdědili po svých předcích – majetek, kulturu, své dobré i špatné zvyky a zachováme to pro své potomky. Naše solidarita nebude všeobjímající, ale omezená kulturně a geneticky,“ vysvětluje Bašta.

Domnívá se, že první předpoklad toho, abychom se mohli vydat tou druhou, podle jeho přesvědčení logičtější cestou, představuje radikální změna fungování EU. „Buď se stane fungující demokratickou institucí, nebo z ní vystoupíme,“ píše Bašta s tím, že bychom se měli pokusit vyvolat referendum o našem setrvání v EU a také předčasné volby do Evropského parlamentu. Po nich by měla následovat změna, která zabrání tomu, aby o válce a míru a o samotné existenci Evropy rozhodovali nikým nevolení a zkorumpovaní byrokraté.

Celý text je ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…