Exministr dopravy Kremlík: Elektronické dálniční známky stále považuji za úspěch

14.12.2020 13:26

Téměř před rokem ve funkci ministra dopravy skončil Vladimír Kremlík, na ministerstvu ho vystřídal Karel Havlíček. Osudnou se mu stala zakázka, která souvisela s elektronickými dálničními známkami. Ty však stále považuje za úspěch a stále za nimi stojí, prozradil v rozhovoru pro server auto.cz.

Exministr dopravy Kremlík: Elektronické dálniční známky stále považuji za úspěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Kremlík

„Člověk by neměl zpětně litovat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dostal podnět a přezkoumal ho. Nezjistil žádné důvody pro zahájení správního řízení. Postup při zadávání tedy nebyl v rozporu s předpisy o veřejných zakázkách. Já jsem tam ze své strany ani předtím opravdu neshledal žádné právní pochybení, což jsem několikrát zdůraznil,“ uvedl v rozhovoru Kremlík. 
 
Zakázku na prodej elektronických dálničních známek za 401 milionů korun kritizovala opozice, veřejnost, a nakonec i předseda vlády Andrej Babiš. Podle Kremlíka se však mylně asociovalo, že šlo o předražený e-shop. „Nicméně šlo o velmi složitý informační systém, který zahrnoval funkcionality v režimu utajovaných informací,“ říká. 
 
 
Zpětně také uvádí, že mu hlavně chyběla vysvětlovací kampaň ze strany Státního fondu dopravní infrastruktury, který byl zadavatelem zakázky. „K tomu bylo nešťastné, když ministerstvo dopravy vydalo v dobré víře zprávu, že máme e-shop. Že si lidé budou moct koupit e-známku. Což je ve své podstatě dobrá věc pro všechny,“ dodává pro auto.cz Kremlík. 
 
Elektronické dálniční známky chtěl poté vyřešit Tomáš Vondráček, veřejného hackathonu se zúčastnilo 60 programátorů, v plánu bylo udělat systém pro prodej za víkend. To bývalý ministr sledoval s úsměvem. „To, že jeho výsledky nebyly využity, pro mě žádné překvapení není,“dodal.
 

Anketa

Má ČSSD odejít z vlády?

85%
15%
hlasovalo: 3988 lidí
Jednou z nejdůležitějších věcí, pro které šel na ministerstvo, bylo spustit nový, moderní mýtný systém. „Mýto se spustilo a satelitní systém jsme zvládli. Byť se našla spousta škarohlídů, kteří čekali, že mě premiér odvolá,“ říká.  Dále také šlo primárně o urychlení výstavby a zvýšení bezpečnosti na silnicích a železnicích.
 
„Kromě nelegislativních opatření v rámci podřízených organizací se nám povedlo předložit do vlády zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, který byl připraven za ministra Ťoka. Za mě se říkalo, že bychom to zkrátili přibližně o třetinu – čili bychom se dostali na osm devět let. Nicméně to bylo ještě před novelou současného ministra Havlíčka, jež to zkracuje na nějakých šest,“ říká. 
 

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí
I tak je to dlouho. „Je příšerné, jak to u nás trvá. Ministerstvo dopravy prostě není dopravní sprint,“ tvrdí Kremlík. Zakopaný pes je prý v legislativě a řadě let před námi.“ Není to jen o Babišovi, že urychleně nestaví. Staví se a modernizuje. Za mě bylo otevřeno 34 kilometrů dálnic. V porovnání s rokem přede mnou se jednalo o čtyři kilometry. Víte, všichni se pohybujeme v právním prostředí. A pokud ho nezměníme, výstavbu neurychlíme.“
 
Na závěr přišla otázka na možný návrat do ministerského křesla, tu nevyloučil. „Život je běh na dlouhou trať. A jak říká pan prezident Zeman – jednou ministr, vždycky ministr. Proto do budoucna nevylučuji vůbec nic. Nasbíral jsem zkušenosti, spoustu věcí bych udělal jinak. Také mi teta vyčinila. Říkala: „Vladimíre, Vladimíre, ty jsi za mnou měl přijít, hned jak jsi byl jmenován!“ Prý kdybych se s ní bavil, tolik chyb bych neudělal. Tak třeba příště,“ prozradil pro auto.cz Kremlík. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …