Exministr vnitra Martin Pecina řekl své k reorganizaci policie. A nejen on

14.06.2016 22:50

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák a bývalý ministr vnitra Martin Pecina debatovali v úterních Událostech, komentářích České televize o sporech v koalici okolo plánované reorganizace policie. Pecina připomněl, že se o případných změnách mluví celá léta. Roman Sklenák se podivoval nad tím, proč hnutí ANO téma tolik politizuje. Faltýnek odpověděl...

Exministr vnitra Martin Pecina řekl své k reorganizaci policie. A nejen on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Martin Pecina z pozice někdejšího ministra vnitra připomněl, že se o reorganizaci policie mluví celá léta. V každé organizaci je třeba, aby čas od času došlo k nějaké reorganizaci. „Já nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale mohou potvrdit, že se o tom debatuje pět, šest let. Každá organizace potřebuje reorganizaci, aby neustrnula. Čas od času je třeba některé části rozdělit nebo sloučit. Takže z krátkodobého hlediska může dojít ke sloučení útvarů, ale v budoucnu může dojít k nějakému dělení,“ prohlásil Pecina.

Generála Tomáše Tuhého považuje za velmi kvalitního policejního prezidenta, stejně tak si cení práce Roberta Šlachty a je mu líto, že se tito dva pánové neshodli. Policejní prezident tu má rozhodující slovo a policisté ho musí poslechnout, nebo mohou odejít. Ve vojensky strukturované organizaci to prostě nemůže být jinak, konstatoval exministr vnitra.

Nevidí ovšem nic špatného na tom, když se do policejní kauzy zapojuje i prezident Miloš Zeman, jenž má v českém politickém systému specifické postavení. Do jisté míry stojí nad politickými stranami, takže Pecina považuje za logické, když Zeman moderuje diskusi mezi politiky. „Názor pana prezidenta je v této věci mnohem hodnotnější než můj,“ uzavřel své vystoupení Pecina.

V pořadu také zaznělo, že se po jednání Bezpečnostní rady státu dohodlo, že reorganizace bude oddálena. Odkládá se podpis reformy policie. Také platnost reformy se posouvá z 1. 7. na 1. 8. tak, aby policejní prezident měl čas zapracovat do reorganizace připomínky státních zástupců. Státní zástupci volají také po stabilitě v policii a žádají, aby vyšetřování přibližně čtyř stovek kauz zůstalo beze změny.

Následně se ve studiu utkali Jaroslav Faltýnek a Roman Sklenák. Faltýnek si pochvaloval odklad podpisu reorganizace. Sklenáka prý zajímá trochu jiná věc. „Já naopak s napětím sleduji, jak daleko bude chtít hnutí ANO zajít. Působí to na mě tak, že pan Babiš chce vést tu reorganizaci. Přeje si snad, aby policejní prezident postupoval podle jeho přání,“ kroutil hlavou Sklenák. Šéf poslaneckého klubu ČSSD nechápe, proč se politizují změny, které chystá nezávislý policejní prezident. Když je jmenován nezávislý policejní prezident, tak se počítá s tím, že následně bude naplňovat své kompetence. „To vůbec není tak, jak se nám tady snaží prezentovat hnutí ANO, že jde o rozprášení o nějakého útvaru,“ řekl jasně Sklenák. Měli bychom se oprostit od představy, že celá policie snad stojí na panu Šlachtovi. Tak to podle politika ČSSD určitě není.

Faltýnek ovšem trval na tom, že celý proces působí podivně. Šéf poslaneckého klubu ANO opakovaně připomněl, že celý spor nerozpoutalo hnutí ANO, ale státní zástupci, kteří se ohradili proti tomu, že o chystané reorganizaci prakticky nic nevěděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…