Exministryně na rovinu: Covid? Politici musí říct, že už je na čase zase žít!

24.04.2021 13:35

Advokátka Daniela Kovářová, ministryně spravedlnosti v letech 2009 až 2010, se zamyslela nad posledními dvanácti měsíci v našich životech. Konstatovala, že nás v těchto dvanácti měsících obklopuje smrt. Jedním dechem však dodala, že lidstvo obklopovala smrt vždy. A nikdy to nebyl důvod schovávat se doma a ustrašeně doufat, že zrovna vás smrtka přehlédne.

Exministryně na rovinu: Covid? Politici musí říct, že už je na čase zase žít!
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Daniela Kovářová, někdejší ministryně spravedlnosti z let 2009 až 2010, na blogu iDNES.cz napsala pár slov k pandemii koronaviru, která sužuje celý svět už přes rok. Za tu dobu zemřelo v Česku výrazně více lidí než v letech bez covidu. Ve spojitosti s covidem zemřelo asi 30 tisíc lidí. To není málo. Politici začali vymýšlet, jak pandemii řešit. Jenže se jim to podle Kovářové příliš nedaří.

„Chápu, že žádná vláda nechce mít na rukou krev a v ulicích auta s haldami mrtvých. Jenomže politik by taky měl být statečný a smělý, i kdyby se v hloubi duše té zubaté babky taky sám bál. Čekám od něj, že se pochlapí, že po roce už dobře ví, že doma pod zámkem tu bitvu nejde vyhrát. Vyzkoušel přece všechny sliby, ba dokonce i všechny nástroje a kroky. Zničil právo, poplival právní stát, znectil Ústavní soud, nařídil lockdowny, testování a očkování, ale nic z toho na tu nesmrtelnou ženskou neplatí. Smrt čeká všude a politik by měl povstat, vyhrnout rukávy a statečně a po churchillovsku říct: „Lidi jsou smrtelní a budou umírat!“ Vždycky budou, dříve či později. Někdy až sešlostí věkem, jindy při autonehodě. Někdy po dlouhém a poctivém životě, a jindy brzy, zbytečně a na první pohled bez příčiny. A někdy na covid a jindy s ním. Občas si k tomu i trochu dopomohou sami. Život je prostě vždycky smrtelný a lidské tělo navzdory vědeckému poznání občas reaguje nepochopitelně a nepředvídatelně. Člověk není podle jednoho vzoru vyrobený stroj, nemá přesně stanovenou životnost a Smrt nelze žalovat ani reklamovat,“ napsala Kovářová.

Uznala, že její slova mohou znít každému, kdo v covidových časech někoho ztratil, značně cynicky. Ale osobně je přesvědčena, že každý člověk nese odpovědnost za svůj život. Neměl by tuto odpovědnost přesouvat na stát.

A politici by měli mít odvahu vyzvat lidi k tomu, aby opět začali znovu žít.  

„Jenomže politik by měl být statečný a smělý, i kdyby se v hloubi duše té zubaté babky taky sám bál. Čekám od něj, že se pochlapí, že po roce už dobře ví, že doma pod zámkem tu bitvu nejde vyhrát. Vyzkoušel přece všechny sliby, ba dokonce i všechny nástroje a kroky. Zničil právo, poplival právní stát, znectil Ústavní soud, nařídil lockdowny, testování a očkování, ale nic z toho na tu nesmrtelnou ženskou neplatí. Smrt čeká všude a politik by měl povstat, vyhrnout rukávy a statečně a po churchillovsku říct: „Lidi jsou smrtelní a budou umírat!“ Vždycky budou, dříve či později. Někdy až sešlostí věkem, jindy při autonehodě. Někdy po dlouhém a poctivém životě, a jindy brzy, zbytečně a na první pohled bez příčiny. A někdy na covid a jindy s ním. Občas si k tomu i trochu dopomohou sami. Život je prostě vždycky smrtelný a lidské tělo navzdory vědeckému poznání občas reaguje nepochopitelně a nepředvídavě. ... Prostě žijeme. Je nejvyšší čas si to přiznat. Je třeba zase začít žít. Tam venku je sice Smrt. Ale i život,“ uzavřela Kovářová.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …