Expert: Hamás měl paliva dost. Poslal ho do tunelů, ne do nemocnic

31.10.2023 12:14 | Monitoring

Zda již Izrael zahájil invazi není jisté, ukáže se až v průběhu následujících dní, pokud bude pozemní operace trvat déle, říká bezpečnostní analytik Lukáš Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS. Izrael se bude pokoušet zachránit co nejvíce rukojmí a způsobit Hamásu co největší ztráty. Hamás však mrtvé palestinské civilisty vítá, využívá je k propagandě.

Expert: Hamás měl paliva dost. Poslal ho do tunelů, ne do nemocnic
Foto: jdipracovat.cz
Popisek: Lukáš Visingr

Zda Izrael zahájil pozemní operaci v Pásmu Gazy není možné říct. „Nedokážu říct s jistotou, jestli to je opravdu už začátek té plnohodnotné pozemní invaze nebo jestli to je další z těch nájezdů, po kterých se izraelská armáda zase stáhne na území Státu Izrael,“ uvedl bezpečnostní analytik Lukáš Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS. O invazi by se dle jeho názoru dalo mluvit, až pokud by operace pokračovala ještě více dní.

 „Co se týče sil, co Izraelci nasadili, tak nasazují široké spektrum vojenských jednotek. Vidíme v akci tanky, různá bojová vozidla pěchoty, ženijní stroje, dělostřelectvo a samozřejmě celou oblast monitorují izraelské bezpilotní letouny, další letouny útočí na cíle Hamásu,“ sdělil Visingr s tím, že nepochybně jsou nasazeny v akci i speciální jednotky.

„Izraelská válečná mašinerie se dala do pohybu a vidíme, že dokáže být opravdu strašidelně efektivní,“ uznal analytik.

Hamás se nyní dle jeho názoru bude pokoušet Izraelcům způsobit co největší ztráty, přičemž palestinské ztráty bude využívat k propagandě. „Jak víme, Hamás se chová naprosto cynicky a v podstatě i ty mrtvé palestinské civilisty vítá, protože to jsou pro ně velmi cenné body v propagandistickém boji,“ řekl Visingr.

Narušení komunikačních kanálů pro Hamás může představovat problém právě i kvůli vedení propagandistické války, v níž „každý mrtvý civilista je pro Hamás požehnáním“.

Izraelci se mezitím budou pokoušet zlikvidovat co nejvíce příslušníků Hamásu včetně jejich technického vybavení, včetně odpalovacích zařízení pro rakety, sklady a výrobny raket a různých typů munice. „Samozřejmě nadále existují snahy lokalizovat a případně osvobodit rukojmí,“ dodal Visinger. Doplnil nicméně, že s postupujícím časem naděje na osvobození rukojmích upadává. Visinger však vyjádřil své přesvědčení, že Izraelci ve svých snahách nepoleví, dokud bude pro záchranu rukojmích existovat sebemenší naděje.

Visingr navíc připomněl, že Hamás už delší dobu mluví o nedostatku paliva v Gaze. Před zahájením konfliktu měl Hamás podle Visingra paliva dost, to však neputovalo do nemocnic, nýbrž na ventilaci pozemních tunelů, které právě představují pro Hamás mocnou zbraň. „Podzemní tunely jsou závislé na ventilaci, kterou je potřeba něčím pohánět. Generátory potřebují právě ta paliva,“ vysvětlil Visingr. Dodal, že je možné, že Izraelci invazi odkládali i kvůli tomu, že čekali, až palivo Palestincům dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tohle že je expert ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 31.10.2023 13:10:31
Tohle hloupo bez mozku a s velkou nevymáchanou hubou, straší v mediálním prostoru od začátku války na Ukrajině a ještě z něj nevypadlo nic co by mělo hlavu a patu. Lže , vymýšlí kraviny a tváří se u toho jako PePa když vstupoval do KSČ. Prostě protěžovaný deviant ! Fuj !

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…