Expert Přibáň: Končí u nás vekslácký kapitalismus, ale hrozí, že své zájmy bude pod maskou demokracie prosazovat oligarchie

16.11.2014 9:21

Jako vstup z primitivní společnosti do společnosti otevřené, demokratické a komplexní charakterizoval právní filozof Jiří Přibáň tzv. sametovou revoluci, jejíž 25. výročí si v těchto dnech připomínáme. Uvedl to v rozhovoru, který poskytl internetové televizi DVtv.

Expert Přibáň: Končí u nás vekslácký kapitalismus, ale hrozí, že své zájmy bude pod maskou demokracie prosazovat oligarchie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Přibáň

V úvodu pořadu se pokusil zhodnotit rozdíl mezi současnou a předlistopadovou společností. Ta současná je podle Přibáně úplně jiná, než byla společnost reálného socialismu. Ta prý byla v některých svých aspektech velmi jednoduchá. „Bylo jasné, kdo je s námi, kdo je proti nám.“

Jsme mnohem modernější

Nyní je situace mnohem složitější. „Každá volba vypadá jen dočasná, ale která je správná a která ne, je mnohem obtížnější posoudit,“ charakterizoval současnost. „Z relativně primitivní společnosti jsme vstoupili do společnosti komplexní, v tomto ohledu jsme mnohem modernější,“ poznamenal.

Nechtěl uvést, zda byla lepší předlistopadová nebo současná společnost. Nicméně ta současná je nepochybně lepší v tom, že je otevřená, demokratická. „Předchozí byla nelegitimní a represivní. Nyní je svobodná, ale se svobodou přichází určitá rizika,“ upozornil.

Demokracie dokáže na krizi reagovat pružněji než jakýkoliv diktátorský režim

Demokracie podle Přibáně není lepší jen v tom, že dává lidem více schopnosti. Díky neustálým korekcím je flexibilnější a na krizi dokáže reagovat pružněji než společnost v jakémkoliv diktátorském režimu.

„Vždy přijdou volby, které i nejmocnější muže a ženy mohou postavit do opozice,“ uvedl s tím, že právě možnost změny je zvláštní pro demokracii a je to to, čeho si musíme vážit.

Podívejte, co k pádu Berlínské zdi zorganizovala německá vláda a co k výročí sametové revoluce vláda česká!

Moderátor Martin Veselovský připomněl slova premiéra Bohuslava Sobotky na oslavách 25. výročí 17. listopadu 1989, kdy uvedl, že nám hrozí vyprázdnění demokracie a eroze parlamentarismu. Přibáň přiznal, že Sobotkův popis situace je celkem přesný. Upozornil ale, že když se slavil pád Berlínské zdi, v ulicích bylo sto tisíc lidí. „Když se u nás připomíná 25. výročí sametové revoluce, co zorganizovala vláda?“ uvedl s tím, že u nás se výročí „sametu“ vlastně přechází, jako bychom neměli co slavit.

Vekslácký kapitalismus už u nás skončil

K současnému dění v české politice poznamenal, že prožíváme určitou politickou krizi, která se projevuje podporou antipolitických hnutí. „Politické strany se chovaly často tak, jak se strana chovat nesmí,“ uvedl s tím, že se u nás rodí systém, kdy politické strany už nebudou tak důležité. A už u nás nebude fungovat „vekslácký kapitalismus, kdy strany byly jen převodníkem mafiánů“. Místo toho se vytvoří oligarchie, která prý pod maskou demokracie bude prosazovat své zájmy.

Ohledně zákona o státním zastupitelství je zde toto podezření...

Jak by to mohlo fungovat, naznačil na příkladu návrhu nového zákona o státním zastupitelství. Ten prý byl pozměněn tak, že to vyvolává i mezi právními odborníky otázky, kdo jej mění a za jakým účelem. „Je důvodné podezření, že určité skupiny si chtějí podržet vliv v justici, který by mohly novým zákonem ztratit,“ vysvětlil.

Jednou z možností, jak tomuto nepříznivému trendu bránit, jsou podle Přibáně občanské protesty a tlak nevládních organizací.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …