Expert: Putin svět jadernými zbraněmi nezničí. Neměl by komu říkat, jak skvělý je vůdce

20.04.2022 10:53

Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký popsal cestu, jak by Západ mohl výrazně pomoct Ukrajině. V minulosti takto v cizích zemích působili sovětští vojáci a vládě v Kremlu to procházelo. Procházelo by to tedy s vysokou pravděpodobností i západním vládám. Vysvětlil také, proč Putin nepoužije jaderné zbraně. Už by neměl komu říkat, jak úžasný je vládce. Planeta Země by byla zničena.

Expert: Putin svět jadernými zbraněmi nezničí. Neměl by komu říkat, jak skvělý je vůdce
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

Hned v úvodu zdůraznil, že na východě Ukrajiny proti sobě stojí dvě armády, které budou vzájemně těžko napadat své zásobovací trasy, z čehož Ukrajinci těžili dosud. A Rusům může přijít tolik vojáků, že mohou ukrajinskou armádu obklíčit ve velkém kotli, který by vláda v Kyjevě neměla jak zásobovat. „Neznamená to, že by padla Ukrajina, to v žádném případě, ale pro ten východ by to mohlo mít tragické následky,“ varoval Mikulecký v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.

V nadcházejících dnech očekává, že Rusové budou hledat slabé místo na Ukrajině a pokud ho najdou, tak tam vyrazí. Ale budou mít co dělat už s překonáváním velkých i menších ukrajinských vodních toků.

Ruskou armádu momentálně řídí Alexandr Dvornikov, který řídil vojenskou operaci také v Sýrii. Mikulecký však od Dvornikova v tuto chvíli neočekává nic převratného. Protože v Sýrii ve skutečnosti bojovali vojáci Bašára Asada a ozbrojenci Hizballáhu. „Rusové tam zajišťovaly důležité věci, jako leteckou podporu, ale ty reálně boje vedli Arabové, takže já bych v tuto chvíli od Dvornikova neočekával žádné převratné myšlenky,“ poznamenal Mikulecký s tím, že pokud má ruská armáda na Ukrajině na 150 tisíc vojáků, tak to není mnoho. „Se 150 tisíci vojáky nic moc velkého nevyčarujete,“ poznamenal.

Ale Putin i tak může Rusům vyprávět, že dosáhl úspěchu a že dal domnělým nacistům na Ukrajině na frak.  

„Rusové udělají úspěch i z absolutního neúspěchu, o tom si nedělám iluze. Ale neočekávám, že Rusové mají sílu obsadit celou Ukrajinu,“ podotkl analytik.

Předpokládá, že Mariupol skutečně padne a podle Mikuleckého je otázka, co to udělá s morálkou Ukrajinců.

„Ukrajinci jsou tak motivovaní tím úspěchem na severu, že je to bude bolet, ale bude je to motivovat bojovat dál. A pak je otázka, co uděláme my,“ podotkl Mikulecký s tím, že Ukrajinci budou potřebovat podporu Západu, pokud mají vydržet. „Ale já když vidím přístup politiků Západu, tak jsem silně skeptický. ... Mně by se líbilo, kdyby na Ukrajinu přišli západní vojáci a řeklo se, že to jsou kontraktoři, které si najala ukrajinská vláda. Prostě by se řeklo, že to nejsou naši, protože bojují v jiných uniformách s jiným označením, Myslím si, že i my bychom tady mohli být trochu kreativnější,“ rozvedl bezpečnostní odborník s tím, že toto se dělo v mnoha válkách. Mimo jiné i ve Vietnamu, kdy na straně komunistických jednotek zbraně obsluhovali sovětští vojáci. Totéž se dělo i na straně Egypta ve válce s Izraelem, připomínal Mikulecký

Podle Mikuleckého se na Ukrajině ukazuje, že velkou roli hraje dělostřelectvo, jako ostatně v každé válce od dob Napoleona, přes první světovou válku až do dneška. Česko by se z toho mělo poučit a modernizovat podle toho svou armádu. Mimo jiné posílit materiálně i českou leteckou obranu.

Zdůraznil, že Západ by mohl Rusko opravdu citelně zasáhnout, kdyby přestal odebírat ruskou ropu a plyn, ale k tomu podle experta schází odvaha. Vždyť i maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že nemá problém platit Rusku za dodávky energetických surovin v rublech.  

„My to vidíme dnes i na příkladu rakouského premiéra Karla Nehammera, který se před svým odjezdem do Ruska kasal, že jede Putinovi vyčinit a po jeho návratu se ukázalo, že tam byl škemrat o plyn,“ připomněl Mikulecký.

Podobně se podle něj chovají a ještě zachovají i další západní politici. Ani oni nebudou chtít lidem přiznat, že pro rychlejší dosažení konce války musí obětovat více svého pohodlí, více strádat.

A nakonec konstatoval, že Vladimir Putin nepoužije jaderné zbraně. Už proto ne, že se chce zapsat do dějin. A kdyby zničil svět, už nebude moct nikoho přesvědčovat, jak skvělý je vládce. Nebylo by koho přesvědčovat. Lidstvo by bylo vyhlazeno.

Podle Mikuleckého Putin nepoužije jaderné zbraně ani proti Ukrajině, protože použití jaderných zbraní na lokální úrovni by znamenalo, že si Rusové zamoří radiací území, které chtějí posléze ovládat.

V negativním smyslu slova se ale Putin do historie už zapsal. Tím, co napáchali jeho vojáci ve městě Buča, v Mariupolu a v mnoha dalších ukrajinských městech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…