Expert na Čínu Vít Vojta kroutí hlavou: To, co předvádí Evropský parlament...

07.08.2021 14:44

Sinolog Vít Vojta považuje za jasně dané, že čínská ekonomika předhoní tu americkou. Položil si otázku, jak by na tento fakt měla zareagovat Evropská unie. Nabídl také jasnou odpověď, která se však asi nebude líbit v Evropském parlamentu.

Expert na Čínu Vít Vojta kroutí hlavou: To, co předvádí Evropský parlament...
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Řada odborníků již několik let opakuje, že 21. století bude stoletím Číny a v širším kontextu stoletím Asie, které narůstá populace, ale tamní vlády zároveň vkládají hodně peněz do vědy a výzkumu. Věda a výzkum přitom dlouho byly dominantou Západu, jenže dnes už to neplatí. „Asijský podíl na globálním růstu technologických firem byl již v roce 2018 nadpoloviční, stejně tak výdaje na výzkum a vývoj, a v neposlední řadě i nárůst patentů přinesla z 87 % právě Asie,“ napsal Vojta v komentáři pro MF Dnes.

Napřed jsou asijské země i v hledání nových energií. Jižní Korea a Japonsko experimentují s vodíkem. Čína a Indie vsázejí na solární energii.

Asijské země prý také kroutí hlavou nad tím, jak většinová společnost ustupuje v Evropě menšinám, místo aby společnost spojovala.

Jak by na měnící se ekonomickou situaci měla reagovat Evropa? Měla by přistoupit na vytvoření společného evropsko-asijského trhu.

„Současná asijská integrace je sebevědomá a sjednocuje trh, záhy s miliardami spotřebitelů ‚střední třídy‘. Právě pro ně vznikají asijské globální značky a asijští technologičtí lídři inovací, dávající asijským trhům globální význam. Pokud Evropa nezačne spoluvytvářet euroasijský trh a místo vstupu do Asie se bude izolovat ideologickým mentorováním, jaké provádí Evropský parlament, bude to neblahé pro evropskou konkurenceschopnost a celou další soutěž v globálním měřítku,“ upozornil Vít Vojta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…