Expert na obranu: Spolupráce s USA ano, vazalství ne. Celé jinak

20.07.2023 13:41 | Monitoring

Někdejší poslanec ČSSD a expert na obranu Antonín Seďa se domnívá, že Evropa ztrácí svůj vliv ve světě, jak politický, tak ekonomický. „Kdo to nevidí, je slepý,“ uvedl Seďa ve své reakci na schválení česko-americké smlouvy o spolupráci Poslaneckou sněmovnou.

Expert na obranu: Spolupráce s USA ano, vazalství ne. Celé jinak
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

„Za prvé, argumentem přece není, že ji má podepsanou 24 zemí a že my jsme jedni z posledních. Tak jako není argumentem proti smlouvě, že smlouvou automaticky souhlasíme s umístěním americké základny. Prostě jde o to, k čemu má tato smlouva sloužit. Jako sociální demokrat jsem aktivně vystupoval proti americkému radaru v Brdech, protože ten nebyl řazen do protiraketového systému NATO. Také jsem pro posílení obranné spolupráce mezi členskými zeměmi EU, zejména s těmi, které jsou zároveň členy aliance. Je to logické a také v souladu se zahraniční politikou USA. Ta přece jasně definuje zodpovědnost evropských států za svoji bezpečnost,“ poznamenal Seďa.

„Obranná smlouva je toliko smluvní vztah a prozatím nikterak nezvyšuje naši bezpečnost. Já osobně bych podpořil spolupráci v obranném průmyslu, ve vědě a vývoji a při sdílení technologického vývoje s USA. Prostě Evropa ztrácí svůj vliv ve světě, jak politický, tak ekonomický. Kdo to nevidí, je slepý. Cestou z tohoto marasmu je i pro naši zemi vzájemně výhodná spolupráce. Ale nikoliv vazalství, které provádí vláda,“ dodal Seďa.

Poslanecká sněmovna schválila česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci ve středu. Proti byli prakticky jen poslanci hnutí SPD Tomia Okamury. Prezident Pavel nyní může smlouvu podepsat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …