Expert sledoval debatu u Jílkové a zhrozil se z těch, kteří o nás rozhodují. O problémech běžných lidí prý nejspíš netuší nic

06.03.2015 8:43

Smutné představení, tak shrnul mediální expert Jiří Mikeš svůj dojem ze včerejší večerní show Máte slovo s Michaelou Jílkovou, která se tentokrát zaměřila na téma dluhové pasti. Nemastný neslaný náměstek z rezortu financí, nabroušený odborář a výjimečně ne řečnicky vítězící senátor Kubera. A věděli vůbec ti muži, máchající statistikami, o čem skutečně mluví „lidé z reality“?

Expert sledoval debatu u Jílkové a zhrozil se z těch, kteří o nás rozhodují. O problémech běžných lidí prý nejspíš netuší nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci, ilustrační foto

Anketa

Bude v roce 2018 Andrej Babiš premiérem?

24%
76%
hlasovalo: 9260 lidí

Dá se ze současných platů a důchodů důstojně žít? Tak zněla hlavní otázka letošního osmého vydání diskuzního pořadu České televize. „Měl jsem po skončení skutečně pocit, že lidé jsou velmi naštvaní. Trochu si myslím, že výběr hostů nebyl úplně ideální,“ hodnotí dramaturgickou přípravu Mikeš s tím, že mu chyběl někdo, kdo něco dokázal a uměl by hovořit o problému jako o individuální záležitosti.

Po většinu televizního času se řešily starobní důchody, zejména ne příliš často medializovaný dopad jejich výše na ženy-vdovy. Hodinová alokace nestačila víc než na naťuknutí nespočtu dílčích potíží, které souvisejí s nízkými platy, bídou v české společnosti, exekucemi na peníze seniorů, nezaměstnaností vlivem odlišné etnicity, dopadem případné daňové represe na OSVČ, které dle místopředsedy Sdružení podnikatelů Víška už dnes mají problém odkládat si na budoucí důchod, bezdomovectvím a podobně. „Kam se téma stočilo, mě trochu překvapilo,“ zmiňuje Mikeš směrem k vypíchnuté problematice vdovských důchodů.

„Ohledně volených zástupců v pořadu jsem se shodl s diváctvem, že jejich mediální vystoupení za prvé nic nepřineslo – pouze se jeden s druhým dohadují, kdo za co může. Čí vláda co způsobila,“ reaguje Jiří Mikeš na dotaz, zda z prezentace politiků, potažmo šéfa odborových organizací mohl divák nabýt dojmu, že se dospělo k nějakému řešení, ubezpečení, že se věci změní a že je vůbec dotyčným „pohlavárům“ jasné, jak se lidem s důchody a nízkými platy skutečně žije. „Takový dojem jsem získal jen u Kubery, že rozumí obyčejným lidem. Víc takových Kuberů!“ říká Mikeš.

Na Kuberu jsem se těšil… Moc si to nerozdal

V určitém slova smyslu prý senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera, známý svým nabroušeným jazykem a plamennou rétorikou, trochu zklamal. S jednoznačně nejvíce útočnou, či možná obrannou náladou přišel do studia šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „To byl tedy střelec! No, asi to k odborářům patří,“ hodnotí mediální odborník a dodává: „Čekal jsem, že si to s ním Kubera víc rozdá a že bude vítěz. Nebylo to jednoznačné, což je výjimečné. Přesto svým způsobem nezklamal.“

O průběhu diskuse si přečtěte ZDE

Zato náměstek ministra financí Martin Pros jako by přišel jen s připravenou – a několikrát zopakovanou – tezí, co vláda učinila, že za rok působení je to dost, a u čeho ještě výsledky nejsou, na tom se pracuje a ministerstvo se snaží.

„Nemastný neslaný,“ charakterizoval Jan Mikeš nepřesvědčivý výstup představitele Babišova rezortu, do kterého se opakovaně Jílková strefovala s tím, že všechny argumenty, kde se co zvýší, jsou o ničem, když se vládě nedaří výběr daní. Jílková vícekrát zdárně pomáhala podpořit argumenty veřejnosti: například osmdesátiletá důchodkyně Alena Šormová z Prahy poukazovala na to, že by se seniorům mělo vrátit za tři roky zpět navýšení, na které mají nárok. Na kroucení hlavou z druhé strany barikády Jílková reagovala, že i soudcům se přeci vrací zpět, tak proč ne seniorům.

Rovněž místopředseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Jiří Víšek neměl moc šanci výrazně zaujmout. „Působil jako takový hodný. Měl málo prostoru,“ uzavírá věcně Mikeš  vjem z hosta, který mohl mnohem více vpadnout do diskuze a předestřít další velká témata.

Co podle Mikeše muselo po skončení jednoznačně zůstat v hlavě diváků, je dojem skepse a obavy z neudržitelnosti stávajícího stavu, který se zřejmě jen tak rychle k dosažení lidsky důstojného žití nezmění.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …