Experti o teroristovi Baldovi: Veřejně známé osoby s ním manipulovaly

06.05.2019 14:38

Trestní řízení s Jaromírem Baldou, kterému Vrchní soud v Praze v dubnu potvrdil čtyřletý trest za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem, podrobně zmapovalo proces radikalizace jednotlivce, v němž sehrála významnou roli mediální manipulace, píše ČTK.

Experti o teroristovi Baldovi: Veřejně známé osoby s ním manipulovaly
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Důchodce Jaromír Balda před soudem

Uvádí to zpráva o extremismu za 1. čtvrtletí letošního roku, kterou na webu zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Balda předloni pokácel dva stromy na koleje a způsobil tím dvě nehody vlaků, při nichž se jen shodou náhod nikdo nezranil. Zpráva uvádí, že během soudního líčení vyšly prokazatelně najevo Baldovy vazby na hnutí SPD Tomia Okamury. „Soudní senát v rozsudku jasně hovoří o manipulaci veřejně vystupujícími osobami, které využívají strachu a důvěřivosti osob, jako je Balda, ve svůj prospěch,“ píší experti.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle zprávy se v souvislosti s řízením dostal do veřejné debaty o xenofobně zaměřených internetových médiích prvek odpovědnosti za šíření strachu a nenávisti. „V dalších evropských zemích, které se potýkají s radikalizací prostřednictvím internetu dlouhodobě a mají konkrétní zkušenosti s terorismem, je tato debata daleko rozvinutější,“ uvádí zpráva.

Stále častěji se podle dokumentu hovoří o boji proti šíření nenávisti, dezinformací a konspiračních teorií. „Lze také pozorovat intenzivnější snahy velkých komerčních platforem zapojovat se do boje s těmito obsahy. Zapojována jsou i akademická pracoviště a civilní sektor,“ píše se ve zprávě.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…