Expertka v ČT: Ekonomičtí migranti sociální systémy tak nezatěžují. Do státních rozpočtů přispívají víc, než z nich získávají

02.09.2015 20:11

Přestože se v souvislosti se současnou uprchlickou krizí často zmiňuje, že ekonomičtí migranti budou vraceni do zemí jejich původu, Evropa je ve skutečnosti potřebuje. V dnešním vydání politického diskusního pořadu Interview ČT24 to uvedla Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci.

Expertka v ČT: Ekonomičtí migranti sociální systémy tak nezatěžují. Do státních rozpočtů přispívají víc, než z nich získávají
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Podle Faltové v Evropě chybějí lidé. A na ekonomických migrantech prý Evropa vydělává. Ze statistik prý dokonce vyplývá, že migranti sociální systémy příliš nezatěžují. Naopak, statistiky OECD údajně dokládají, že ekonomičtí migranti do státních rozpočtů více přispívají, než z nich získávají. Pokud si totiž prodlužují povolení k pobytu, musejí prokázat příjem. Ten tedy musí být legální. Kdo pracuje načerno, bývá dříve či později odhalen a jeho povolení k pobytu zaniká.

  • Celý pořad je ke zhlédnutí ZDE

Televize pak ze záznamu přehrála vyjádření ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka, který řekl: „Evropa počítá s určitou mírou imigrace. Pokud je tento jev pod kontrolou, je jedním ze základních podmínek evropského růstu i ekonomiky. Evropa nikdy nežila bez migrantů.“

Zaměstnáváním ekonomických migrantů načerno tratí celá společnost

Faltová k tomu podotkla, že Evropa zavírá dveře ekonomickým migrantům, kteří nejsou vysoce kvalifikovaní. Podle ní ale poptávka po nízce kvalifikovaných migrantech existuje. Proto jsou zaměstnáváni načerno, tím ale tratí celá společnost. Nedostatek lidí, kteří by vykonávali méně kvalifikovanou práci, je i v ČR, kde chybějí například skladníci.

U azylantů se předpokládá, že konflikt brzy skončí a oni se vrátí. To může být kamenem úrazu

Dušan Drbohlav, vedoucí týmu geomigrace z Přírodovědecké fakulty UK v Praze upozornil na to, že azyl poskytnutý migrantům „má více tváří“. Jednak musí být potvrzeno, že daný jedinec je v ohrožení. „Když byla krize v Jugoslávii, forem, jak získali lidé ochranu, bylo více, jen některá z nich znamenala pravý azyl,“ připomněl.

Uvedl také, že neví, jaké statusy nynější uprchlíci dostanou, ale zřejmě se počítá s tím, že hned po zklidnění konfliktu se vrátí do své země. Takže jim bude zajištěno právo na pobyt a strava, ale neintegrují se do nové společnosti. Tento přístup předpokládá, že konflikt se rychle vyřeší. Naznačil ale, že to může být kámen úrazu v případě, že konflikt bude dlouhodobý.

Evropa prý neplní sliby dané UNHCR

Faltová pak kritizovala Evropu za to, že dlouhodobě neplní přísliby, které slibuje Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ohledně přesídlení lidí. Evropa jich prý ročně přesídlí jen sedm tisíc, přitom v případě USA jde o 66 tisíc přesídlených lidí. Důvodem tak nízkého počtu lidí přesídlených do Evropy je prý to, že se takové opatření obtížně politicky prosazuje. Na námitku, že i u nás máme chudé lidi, uvedla, že je to nesrovnatelná situace. A pokud chceme, aby imigrace byla nižší, musíme podpořit země, odkud lidé prchají.

Na závěr pořadu prozradila, že Sdružení pro integraci a migraci je z 80 % financováno z eurofondů. „Většina výdajů jde na mzdy našich zaměstnanců, máme jich 17, platíme férovou mzdu, ale rozhodně z toho nezbohatneme,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…