Exposlanec ČSSD tajemně: Vládnout bude Babiš. A proč se asi Zeman setkal s Okamurou...

06.01.2014 11:31

Současný klid na politické scéně může být jen klidem před jmenovací bouří, píše ve svém komentáři pro server Prvnízprávy.cz ekonom a politik Michal Kraus (ČSSD). Prezident Miloš Zeman zatím otálí se jmenováním šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky premiérem, není prý vyloučeno, že hlava státu složitě stavěný koaliční dům rozmetá s grácií sobě vlastní.

Exposlanec ČSSD tajemně: Vládnout bude Babiš. A proč se asi Zeman setkal s Okamurou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka. V pozadí Andrej Babiš

Anketa

Jste rádi, že pravděpodobně vznikne Sobotkova vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

15%
85%
hlasovalo: 9523 lidí

"Fakt, že Miloš Zeman se v uplynulých dvou týdnech setkal kromě Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky též s Tomio Okamurou, může mimo jiné znamenat, že prezident mapuje názory a schopnosti hnutí Úsvit nově jmenovanou vládu podpořit," spekuluje ve svém komentáři exposlanec Michal Kraus.

Prvním problémem podle ekonoma a politika je to, že sociální demokracie, byť se dohodla se dvěma partnery, nedokázala pro sebe vyjednat přijatelný kompromis. "Dohody s ANO a nakonec i lidovci byly dojednány za cenu obrovských ústupků ze strany ČSSD, které v budoucí vládě mohou ještě víc podkopávat již tak dosti vratké postavení dané volebním výsledkem," píše Kraus.

Sociální demokracie a chůze po semtexu

Autor komentáře považuje za klíčové především Ministerstvo financí, které Sobotka přepustil hnutí ANO a jeho šéfu Andreji Babišovi. Snadno by se tak prý mohlo stát, že Sobotku potká podobný osud jako expremiéra Petra Nečase (ODS), který sice vládnul, ale taktovku držel bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Celý text Michala Krause čtěte ZDE.

"Bude-li Babiš navíc i vicepremiérem pro ekonomiku, bude tím de facto šéfovat všem hospodářským ministerstvům a tím i prosazovat svou vlastní vizi národohospodářského vývoje České republiky. Pro ČSSD může být vedení takové vlády chůzí po semtexu v nezajištěné podobě," píše exposlanec.

Současný klid vánoční a novoroční může být podle Krause jen tolik známým klidem před jmenovací bouří. "Že ledacos v tomto směru mohl prezident na páteční schůzce B. Sobotkovi naznačit, je zřejmé z vyjádření předsedy ČSSD po jednání s prezidentem, že resorty, do jejichž čela prezident navržené ministry případně neschválí, povede do doby jmenování ministrů sám," přemítá autor komentáře.

Zeman je expert na boření i bouření

"V boření a bouření byl a je prezident Zeman mimořádným expertem a může se tedy velmi lehce stát, že nejen záminky výše psané, ale i mnohé další, budou pro Zemana záminkou, aby pečlivě a složitě stavěný koaliční dům rozmetal s grácií sobě vlastní jako domeček z karet," pokračuje Kraus.

Ekonom dodává, že není vyloučeno, že se Zeman přitom pokusí zabít i několik much jednou ranou a současné politické rozložení sil rozmetá jako tunguzský meteorit. "Ostatně on je na politické scéně asi jediný, komu absolutně nevadí, že této zemi bude dalších pár týdnů vládnout bez důvěry a v demisi jeho vláda Jiřího, ty vole, Rusnoka," uzavírá Michal Kraus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…