Exposlanec půjde k soudu za protiromské glosy. Ohání se imunitou, psal je prý ve sněmovně

30.06.2014 17:02

Bývalý poslanec Otto Chaloupka půjde před soud kvůli výrokům o Romech, které vypustil na Facebooku. Neuspěl se svou žádostí u Nejvyššího soudu o vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Napsal server Novinky.cz.

Exposlanec půjde k soudu za protiromské glosy. Ohání se imunitou, psal je prý ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otto Chaloupka

Chaloupka o neveřejném jednání Nejvyššího soudu, které se konalo v pondělí, ani nevěděl. Nyní se bude muset dostavit k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. „Počkám, až bude stanovený termín soudu, dostavím se tam a budu se hájit,“ vyjádřil se Chaloupka pro Právo.

Chaloupka podněcuje k nenávisti vůči Romům, tvrdí obžaloba

Exposlanec nechtěl zveřejnit, na čem postaví svou strategii obhajoby. Stále je ale přesvědčený, že se jedná o absurdní záležitost.

Bývalý poslanec je žalován za podněcování k nenávisti vůči skupině osob a k omezování jejich práv a svobod. V době svého mandátu na svém facebookovém profilu zveřejnil příspěvek k událostem v Duchcově na Teplicku, kde skupinka Romů napadla manželský pár.

„Slušní lidé dlouho snášeli vaše krádeže, agresivitu a neoprávněné požadavky na další a další výhody," napsal Chaloupka a dodal: „Lidi jsou na hraně – ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec. A pak je neochrání ani těžkooděnci.“

Komentoval jsem napadení nevinných lidí. Co je na tom špatného?

Podle serveru Novinky.cz ale svých slov nelituje. „Já jsem jen komentoval napadení nevinných lidí. Považoval jsem to za svou povinnost. Potřeboval jsem se k tomu vyjádřit,“ vysvětlil. Odmítá, že by byl rasista. „Co je špatného na tom, že říkám, že se nesmějí přepadávat lidé na ulici?“ poukázal v rozhovoru pro Novinky.cz.

Server upozorňuje na překvapivost rozhodnutí Nejvyššího soudu. V minulosti zamítl trestní stíhání třech bývalých poslanců za ODS a bývalého šéfa Věcí veřejných Víta Bárty. Kauzy se týkaly možného uplácení, podle Nejvyššího soudu ale souvisely s výkonem mandátu v dolní parlamentní komoře.

Chaloupka byl poslanec za Věci veřejné od roku 2010 do předčasných voleb na podzim 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…