Exposlanec rýpal do ministra za komolení knížete: Začněme mu říkat "Prcina"

19.10.2013 14:31

Někdejší poslanec za TOP 09 Daniel Korte, profesí překladatel a vzděláním lingvista a filolog, se v reakci na včerejší vystoupení ministra Martina Peciny ve vysílání České televize zastal předsedy své strany košilatým jazykovým vtipem.

Exposlanec rýpal do ministra za komolení knížete: Začněme mu říkat "Prcina"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Češi, neznalí německého jazyka, často a již po staletí komolí jméno rodu Schwarzenbergů, již po staletí spjatého s českými státními i národními dějinami. Vedle foneticky správného přepisu Švarcenberk se v hovoru užívají i nesprávné zkomoleniny, mezi jinými i „Švancerberk“. V posledních letech, když je jeho nositel stal ministrem zahraničí a předsedou TOP 09, lze tuto zkomoleninu často slýchat i v politických debatách.

Lingvista Korte v tom však vidí záměr, neboť zatímco Schwarzenberg v překladu znamená celkem neškodný "černý vrch", zkomolená varianta vnáší do jména předsedy TOP 09 slovo "schwanz", což mimo jiné znamená chvost či ocas a německy mluvící tento termín užívají i v podobně košilatém významu jako Češi. Jedná se tedy prý o záměrné zesměšňování exministra zahraničí.

Ministr vnitra si však prý v tomto směru naběhl. „Jestliže ministr Pecina nazývá pana Schwarzenberga 'Švanzerbergem', musí počítat s tím, že bude sám nazýván 'Prcinou'," sdělil exposlanec Korte pro ParlamentníListy.cz.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Humorné jazkové okénko exposlance Korteho nepřekvapuje, je to známý recesista. Na druhou stranu pravdou je, že jméno předsedy TOP 09 je komoleno často. Dalšími variantami jakou například "Švarcemberk" či "Švarcembek".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…