Exposlankyně Bubeníková: Mám obavy z toho, zda bude EU při řešení krize postupovat jednotně

18.01.2016 9:11

Ačkoliv bývá třináctka pro mnohé nešťastným číslem, Ludmila Bubeníková (STAN) na pověry nevěří a svůj třináctý rok v čele radnice hodnotí kladně. Při pohledu na mezinárodní dění se ale její optimismus vytrácí. Proč? Vyjádřila se také k problémům spojeným s výkonem samosprávy, zhodnotila plánovanou novelu rozpočtového určení daní, ale i systém zadávání veřejných zakázek. A nejen to...

Exposlankyně Bubeníková: Mám obavy z toho, zda bude EU při řešení krize postupovat jednotně
Foto: archiv starosty
Popisek: starostka obce Velká Polom Ludmila Bubeníková (STAN)

Paní starostko, byl pro obec rok 2015 po stránce rozvoje rokem úspěšným?

Záleží na tom, co si kdo představuje pod pojmem úspěšný. Za naši obec můžu říct, že rok 2015 byl nejen úspěšný, ale i velmi náročný.

Pro vás osobně byl uplynulý rok již 13. rokem stráveným v čele radnice. Číslo 13 bývá označováno jako nešťastné. Přinesla vám třináctka smůlu? Jak byste ve stručnosti charakterizovala uplynulý rok?

Já moc na pověry nedám a asi to tak ani nefunguje, neboť se u nás nic zásadně negativního nestalo. Naopak – podařilo se nám velmi rychle poskládat všechny potřebné podklady pro žádosti o dotaci do poslední výzvy ROP na dva projekty v celkové částce cca 30 milionů Kč, vysoutěžit  zhotovitele a realizovat tyto investice v období červen až prosinec 2015. Máme zrekonstruovaný objekt bývalé sokolovny s krásným společenským sálem, pódiem, zázemím pro hosty i účinkující včetně restauračního zařízení a nově vybavené kuchyně podle současného standardu. Menším projektem byla rekonstrukce tělocvičny v ZŠ včetně šaten, sociálního zařízení, zateplení objektu, nové fasády. Z vlastních zdrojů jsme vylepšili také pracoviště příslušníkům Policie ČR, jejichž služebna sídlí v našem objektu již mnoho let. Vyměnili jsme nejen podlahy, okna, elektroinstalaci, osvětlení, ÚT, rekonstruovali sociální zázemí, ale objekt má i jiné dispoziční řešení, je zateplený, vybaven kamerovým systémem atd. atd. Všichni jsme spokojeni.

A co nového naopak plánujete v roce 2016?

Připravujeme se na výstavbu kanalizace a dostavbu ČOV, což je tak složitá záležitost, že nám na nic dalšího moc času nezbude. Rádi bychom realizovali pár drobnějších akcí, jako je nová náves, případně zastřešení multifunkčního hřiště.

S investicemi úzce souvisejí finance. Daří se radnici hospodařit v kladných číslech?

Daří. Na projekty, které by měly být dotovány z ROP (výsledek bude znám v březnu 2016), jsme si vzali úvěr za velmi výhodných podmínek, který z velké části splatíme poskytnutou dotací.  Nějaké závazky nám zůstanou do dalších let, ale není to nic zásadního. Jen ta plánovaná kanalizace nám trochu zkomplikuje život, ale věřím, že si s tím poradíme.

Schválení novely RUD bylo v uplynulém volebním období pro STAN vlajkovou lodí. Jak nyní vnímáte připravovanou novelu rozpočtového určení daní, která se nelíbí Sdružení místních samospráv ani Svazu měst a obcí. Souhlasíte s jejich výtkami?

Ano, souhlasím. Těšili jsme se na posílení obecních rozpočtů. Schválená verze se opravdu moc nepovedla. Doufáme, že bude zjednána náprava.

Co by schválení novely znamenalo pro Velkou Polom?

Žádný velký přínos to nebude, tak to hodnotí většina starostů.   

Zjistit, jak vycházejí s penězi srovnatelně velké obce, by chtěl prezident NKÚ Miroslav Kala. Inspekci plánuje v případě, že Parlament jeho úřadu rozšíří pravomoci. Příslušný zákon už prošel v prvním čtení ve sněmovně. Co vy na to?

Většina obcí, které znám, hospodaří velmi rozumně. Jsme ale zahlceni byrokracií a agendou přenesenou ze státu na obce. Nevíme, co dřív, obzvlášť když se snažíme zajistit dotace na investice. Málo času pak zbývá na nějaké strategické plánování rozvoje. Všechny politické reprezentace stále hovoří o zjednodušení postupů a legislativy, ale opak je pravdou. Když se naučíme s něčím pracovat, přijde změna a všechno je zase jinak. Věci, které se dějí kolem DPH na obcích, jsou pro účetní a ekonomy v obcích noční můrou. A každá další kontrola nás jen zatěžuje. 

Když se podaří vysoutěžit zakázku místní firmě, s termíny a kvalitou vesměs nejsou problémy. Firma si nechce kazit dobré jméno. S cizími společnostmi, které nejsou z regionu, bývá obtížnější komunikace. Zvláště v případě reklamačního řízení. To se domnívá řada starostů. Souhlasíte? A existuje podle vás vůbec nějaké řešení?

Ono to vždy tak není. My máme s cizími firmami zkušenosti velmi dobré, ale i špatné. Malé místní společnosti se do soutěže příliš nehlásí, protože nemají personál, který by zvládl složitosti vyplývající ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Takže místní podnikatele využíváme spíše na opravy nebo drobné zakázky. Řešení? Zjednodušení zákona o veřejných zakázkách.  

Někteří označují rok 2015 za nejsložitější období od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, Sýrie, Turecko a ISIL, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Byl podle vás rok 2015 něčím přelomový?

Máte pravdu. Především migrace a terorismus je pro nás všechny nový a velmi složitý problém.  V tomto směru se svět mění a musíme se připravit na řešení i neočekávaných skutečností.  V tomto směru se rok 2015 dá opravdu jako přelomový označit. 

V souvislosti s migrační krizí se i česká politická scéna začala polarizovat. Vidíte naději, že by mohlo dojít v tomto směru k pozitivní změně, anebo bude takové názorové rozdělení ve společnosti gradovat?

Mám obavy, že mnoho uskupení se bude snažit využít nastalé situace a těžit z ní. Myslím, že rozpory budou narůstat.

Otázka na závěr. Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje Evropy v roce 2016?

Těžko odhadnout, jak všechno bude pokračovat. Mám trošku obavy z toho, zda EU bude postupovat jednotně a najde společné řešení přijatelné pro všechny členské země. Bylo by chybou snahy o zvládnutí krize oslabit rozdílnými přístupy jednotlivých států. Síla byla vždy v jednotě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …