Expremiér Špidla bude zřejmě kandidovat za ČSSD na ministra práce

03.01.2014 15:47

Kandidátem ČSSD na ministra práce a sociálních věcí se podle hlasů ze sociální demokracie stane bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla. Druhý zvažovaný kandidát a vysočinský radní Petr Krčál totiž stále neví o tom, pro koho se dnes rozhodlo Grémium ČSSD, sdělil ČTK. Podle některých členů nejužšího vedení strany přitom již všichni kandidáti o svých nominacích vědí. Špidla má navíc na večer se Sobotkou, který přijímá i další ministerské kandidáty, domluvenou schůzku.

Expremiér Špidla bude zřejmě kandidovat za ČSSD na ministra práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

"Skutečně vám musím dneska říct, že zatím nemám žádnou další konzultaci domluvenou, a pokud se tak stane, tak očekávám, že by měla proběhnout do neděle, protože v pondělí má být podepsána koaliční smlouva," řekl dnes ČTK Krčál. "Musela by být, určitě ano," uvedl pak k tomu, jestli si myslí, že je možné, že by ho Sobotka navrhl bez další osobní schůzky.

"Pan Sobotka se mnou mluvil zhruba týden před vánočními svátky. Já jsem tam byl na krátké konzultaci o situaci v resortu Ministerstva práce a sociálních věcí," řekl ke svému zatím jedinému jednání se Sobotkou.

Se šéfem sociální demokracie bude naopak dnes večer v Lidovém domě jednat Špidla. "Záleží na tom, co považuje předseda strany za důležité, abychom spolu projednali. Myslím si, že je předčasné to vztahovat na jakoukoli ministerskou funkcí," řekl novinářům. Později pro ČTK připustil, že už ví, kdo v čele resortu stane.

"Nevím, co se z toho dá usuzovat, a nevím ani o rozhodnutí politického grémia, které se k někomu asi přiklonilo," uvedl pak Krčál k tomu, že Špidla má dnes na rozdíl od něj domluvenou schůzku se Sobotkou. V této fázi diskuzí o vzniku příští vlády je přitom velmi nepravděpodobné, že by budoucí ministr dosud nevěděl o své nominaci.

Sobotka se sejde se všemi kandidáty za ČSSD

Sobotka se dnes již sešel s pravděpodobným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a hlavním kandidátem na zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, který je prý připraven se vedení resortu ujmout. S dvojicí dalších pravděpodobných ministrů - Lubomírem Zaorálkem (zahraničí) a Milanem Chovancem (vnitro) - se šéf největší parlamentní strany viděl již na ranním grémiu.

Za příštím premiérem dnes zamířil i pravděpodobný budoucí ministr školství Marcel Chládek. Sobotka se tak sejde prakticky se všemi kandidáty do vlády za sociální demokracii, mezi nimiž podle všeho není ani jedna žena. Senátor Jiří Dienstbier, který by měl být kandidátem na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti, zatím ČTK nepotvrdil, že se dnes se Sobotkou sejde. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…