Exprezidentský skandál, co řeší Amerika: „Clinton je má rád mladé“

05.01.2024 10:51

Odtajněny byly další dokumenty z případu žaloby Virginie Giuffreové proti spolupracovnici milionáře Jeffreyho Epsteina, Gislaine Maxwellové. Ta mu měla nezletilé dívky obstarávat. V dokumentech zaznělo i jméno bývalého amerického prezidenta Billa Clintona. „Clinton je má rád mladé,“ uvedla jedna z vypovídajících. Samotná Giuffreová v dokumentu uvádí, že byla nucena poskytovat „masáže“ princi Andrewovi.

Exprezidentský skandál, co řeší Amerika: „Clinton je má rád mladé“
Foto: blacklistednews.com
Popisek: Bill Clinton

Včera večer byly zveřejněny soudní dokumenty identifikující spolupracovníky odsouzeného sexuálního delikventa Jeffeyho Epsteina. 40 dokumentů bylo zveřejněno v rámci žaloby Virginie Giuffreové proti Ghislaine Maxwellové. Maxwellová byla přitom již v prosinci 2021 odsouzená za obchodování se sexem a obstarávání nezletilých dívek pro Epsteina.

Milionář Jeffrey Epstein známý pro své kontakty s celebritami, politiky se v roce 2005 stal předmětem policejního vyšetřování v Palm Beach na Floridě poté, co byl obviněn, že platil 14leté dívce za sex. V roce 2006 byl zatčen a následně odsouzen. Zemřel v Metropolitním nápravném středisku v New Yorku, kde čekal na federální soud za obchodování se sexem v roce 2019. Jeho smrt byla označená za sebevraždu.

Odtajněné dokumenty jsou součástí žaloby, kterou v roce 2015 podala na Maxwellovou jedna z Epsteinových obětí Virginia Giuffreová, která je jednou z mnoha žen, kterou Epstein zneužíval ve svých domech na Floridě a na amerických Panenských ostrovech a v Novém Mexiku.

Giuffreová uvedla, že v létě, kdy jí bylo 17 let, byla vylákána z práce lázeňské asistentky v Trumpově klubu Mar-a-Lago, aby se stala Epsteinovou masérkou. Tato práce nicméně zahrnovala provádění sexuálních aktů.

Mezi odtajněnými jmény, jež v soudní síni zazněla, je například princ Andrew, Bill Clinton, Michael Jackson nebo David Copperfield. Uvedení jména nicméně neznamená, že uvedený spolupracovník je obviněn z protiprávního jednání.

O rozpečetění jmen požádala okresní soudkyně New Yorku Loretta Presková už v prosinci. Osobám, které byly doposud v oslovovány jako Johnové Doeové, byly však dány dva týdny na přípravu pro případ, že by se chtěly odvolat.

Ve výpovědi z roku 2011 se žalobkyně Giuffreová zmínila o blízkém osobním vztahu bývalého prezidenta Spojených států amerických Billa Clintona s odsouzeným Epsteinem. Neuvedla však žádné tvrzení o nezákonném jednání Billa Clintona.

Podobně vypovídala i další z obětí, Johanna Sjobergová, v roce 2016. „Clinton je má rád mladé,“ padlo u soudu dle zveřejněného dokumnentu s odkazem na dívky. Toto měl údajně říct samotný Jeffrey Epstein Johanně Sjobergové. Během výpovědi nicméně Sjobergová popřela, že by kdy Clintona na ostrově viděla. Dále uvedla, že byla nucena Epsteinovy dělat masáže.

V e-mailové výměně mezi novinářkou Sharon Churcherovou a žalobkyní Giuffreovou, Giuffreová napsala, že se bojí diskutovat o svém případu s Vanity Fair, protože se doslechla, že „B. Clinton přišel do VF a vyhrožoval jim, aby nepsali o jeho dobrém příteli J. E. sexuálně-trafikantské články“.

Bývalý redaktor Vanity Fair toto obvinění kategoricky odmítá.

Uveřejněn byl i dokument výpovědi žalobkyně Virginie Giuffreové.

„Ghislaine Maxwellová vám řekla, abyste dala masáž princi Andrewovi, je to tak?“ byla dotázána, načež odpověděla, že ano.

„Kromě Glenna Dubina, prince Andrewa, Jeana Luca Brunela, Billa Richardsona, dalšího prince, majitele velkého hotelového řetězce a Marvina Minského, je ještě někdo, s kým vám Ghislaine Maxwellová nařídila, abyste měla sex?“ zněla další otázka.

„Určitě ano. Ale mohu si vzpomenout na všechna jména? Ne,“ odpověděla Giuffreová.

Celkem má být zveřejněno 240 dokumentů. Soudkyně Presková zvažuje důvody dalších mužů zatím pod jménem John Doe, aby jejich jména ani zveřejňována nebyla.

Veškeré dokumenty jsou k nahlédnutí zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …