Exředitel ČT o tom, co novináři předvedli při volbě Zemana a po ní

06.02.2013 6:10

Někdejší generální ředitel České televize a hudebního kanálu Óčko Jiří Balvín, o kterém některá média spekulovala jako o možném kancléři budoucího prezidenta Miloše Zemana, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz hodnotí přístup médií k prezidentským volbám. Příjemné čtení to pro ně nebude.

Exředitel ČT o tom, co novináři předvedli při volbě Zemana a po ní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

„Byla to pouze mediální spekulace,“ reagoval Jiří Balvín na informace ohledně jeho možného nástupu na post Zemanova kancléře. „Nikdy to nepřešlo do žádného oficiálního jednání. Začalo to tak, že mě viděli, jak se pohybuji ve volebním štábu v TOP Hotelu a víte sám dobře, co média umí. Ta původní otázka zněla, zda si dovedu představit spolupráci s panem prezidentem Zemanem, na což jsem odpověděl 'ano, dovedu si představit spolupráci'. To bylo celé,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Hysterie kulturní fronty je neskutečná

Celé dění v médiích Balvín vidí jako hysterii naprosto nesrovnatelnou s tím, co se před volbami dělo v minulosti. „Nic takového se ještě nestalo. Poprvé se média projevila, že otevřeně řekla, pro koho hrají či koho preferují. Považuji to za nehoráznost. Když šéfredaktoři zcela jednoznačně vyzývají svoje čtenáře, aby někoho volili, tak přece není možné, aby je někdo považoval za objektivní média,“ upozorňuje exředitel České televize.

„Hospodářské noviny v den voleb na titulní straně měly jen Schwarzenberga. I následná hysterie je šílená, třeba na podpoře různých petic, které říkají, že zvolený prezident není jejich prezident, to je neskutečné. Hysterie kulturní fronty je pro mě naprosto nepochopitelná,“ kroutí hlavou Balvín.

Ten se přidává k názoru, že lidé se tlaku médií vzepřeli a volili obráceně. „Nakonec jim to dopadlo kontraproduktivně, protože různé objektivní komentáře říkají, že závěrečná kampaň podporující knížete byla negativní. Uškodila mu. Šlo o povrchní nošení placek a vyjadřování se, jak je to módní. Pětasedmdesátiletý zkušený člověk a politik byl považován ne za zkušeného politika, ale 'našeho Karla'. Přišlo mi to až úsměvné,“ nechápe.

Ať si Bakalovy HN dají do názvu, že straní TOP 09

„Média, která se označují za objektivní, prostě nemohou vyjádřit podporu jednomu z kandidátů. Pak jsou z nich stranická média, jak je to i běžné někde ve světě. Za nejhrůznější příklad jsem považoval HN se Schwarzenbergem na titulní straně v den voleb. Je sice známo, že je vlastní Zdeněk Bakala, nicméně oni nemají v hlavičce novin napsáno, že dlouhodobě podporují Schwarzenberga nebo TOP 09. Všichni se tváří, že jsou objektivní a nestranní, ale skutečnost je jinde,“ připomíná Jiří Balvín v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz.

Vadí mu také, do jaké míry byla zkreslena otázka Benešových dekretů a prezidenta Beneše samotného. „Je to prezentováno tak, že Miloš Zeman zvedl tuto otázku. To ale není pravda a je to dostupné i v internetovém archivu. Tu otázku položil Václav Moravec v první besedě před druhým kolem na základě údajně četných dotazů, které do ČT přišly. A zeptal se jich, jak se dívají na Benešovy dekrety. První na to odpovídal pan Schwarzenberg a Zeman na to až reagoval,“ uvádí dále.

Sudetskou kartu nevytáhl Zeman, ale Česká televize

„Druhý den se pak nikde neobjevila reflexe. I Česká televize a veškerý tisk to prezentoval tak, že došlo i na Benešovy dekrety a poválečný odsun Němců. Od té doby se to interpretuje tak, že si to snad vymyslel Miloš Zeman,“ kritizuje Balvín.

Podle jeho slov se může stát, že lidé budou po této zkušenosti velká média opouštět a klesne jim náklad či čtenost. „Ale když si uvědomíme, co se tu za posledních pár let objevilo různých kauz, kdy jedna přebíjí druhou, nemyslím, že by to mělo zásadní vliv. Zapomene se na to a emotivní nálada vyprchá. Bude samozřejmě záležet na tom, až bude Miloš Zeman uveden do funkce, jak se k tomu média postaví. Jestli ho budou ‚pronásledovat‘ a interpretovat to jinak, je možné věřit v ten dopad, že si lidé řeknou, když prezidenta média stále pronásledují, přestanou to číst,“ míní bývalý ředitel ČT.

„Máme svoje specifika a opravdu se ukazuje, že naši obyvatelé mají jiný přístup a jiný vkus, než je ten obecný. Je to vidět i v televizi. To, co se tady uvádí na obrazovky je ve světě často velký hit, který je stoprocentní a zabírá v desítkách zemí. Přijde na náš trh a český divák řekne ne, na to se nebudu dívat. Teď něco podobného přišlo i ve volbách,“ konstatoval.

Masáž nezabrala. Budeme volit Zemana, řekli si lidé

Podobné to ale dle jeho slov bylo i v minulosti při běžných volbách. „Stačí se podívat, kolikrát se už v minulosti nepotvrdily předvolební průzkumy, které s ‚jistotou‘ předpovídaly výsledky, kdo vyhraje, kolik získá procent,“ upozornil v rozhovoru.

„Nakonec se volič zachoval podle svého názoru a ne podle názorů médií. Nyní se stejně tak nevyplatilo masírování ve prospěch knížete. Tak si lidé řekli ne, já budu volit Zemana. Je vyrovnanější, znám ho dvacet let, můžu k němu mít výhrady, ale vím, co od něho můžu čekat a naopak se mi nelíbí, kdo se najednou aktivně staví za knížete,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jiří Balvín.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…