Exsenátoru Novákovi hrozí v kauze ROP Severozápad 13 let vězení, píše deník

16.02.2017 6:10

Bývalému senátorovi za ODS Alexandru Novákovi hrozí v kauze údajných manipulací při rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji víc než 13 let vězení. Uvedly to dnešní Lidové noviny (LN) s odkazem na evropský zatýkací rozkaz, na jehož základě loni na Štědrý den Nováka na frankfurtském letišti zadržela německá policie. Od 3. ledna je Novák v německé vydávací vazbě. Zprávu převzala ČTK.

Exsenátoru Novákovi hrozí v kauze ROP Severozápad 13 let vězení, píše deník
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Alexandr Novák u soudu

Nováka chce policie podle listu stíhat kvůli šesti trestným činům, z nichž nejzávažnější jsou poškození finančních zájmů EU, účast na organizované zločinecké skupině či organizování podplacení. Kriminalisté obvinili v dotační kauze ROP Severozápad celkem 24 lidí, škodu vyčíslili na skoro 14 miliard korun. Za klíčové postavy údajných manipulací považují právě Nováka a podnikatele Daniela Ježka, který je ve vazbě už od prosince.

Novák odmítl zjednodušené řízení o vydání do Česka, takže o něm bude muset rozhodnout vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Novák má sice německé občanství, což ale podle českého ministerstva spravedlnosti nebrání jeho vydání do České republiky k trestnímu stíhání.

Kauza Regionálního operačního programu Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu jsou obviněni politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Obvinění míří mimo jiné na krajské špičky sociální demokracie – na nynějšího předsedu ČSSD v Karlovarském kraji a starostu Chebu Petra Navrátila či na bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou. Za ODS je vedle Nováka a Ježka mezi obviněnými bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl.

Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí víc než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…