Extremisté jdou pochodovat za odsouzeného skina

23.07.2011 7:56

Pravicoví extremisté na dnešní odpoledne plánují pochod centrem Svitav. Chtějí tak podpořit vězněného skinheada Vlastimila Pechance odsouzeného před lety za vraždu svitavského Roma Oty Absolona. Svolavatelé oznámili, že akce by se mohlo zúčastnit zhruba 200 lidí. ČTK to řekla mluvčí svitavské policie.

Extremisté jdou pochodovat za odsouzeného skina

"Připravovaná bezpečnostní opatření nebudeme předem komentovat, veřejnost jsme vyzvali, aby se odpoledne raději vyhnula místům, kudy pochod projde," řekla mluvčí. Extremisté setkání nahlásili od 13:00 do 18:00 hodin. Pochod by měl tradičně vyrazit od vlakového nádraží do centra Svitav. 

Krajní pravice se ve Svitavách kvůli Pechancovi schází už několik let, vloni na akci dorazilo zhruba 150 jejích příznivců. Ve stejný den se ve městě sešlo zhruba 30 odpůrců rasismu. Obě akce se obešly bez zásahu policistů. 

SLEDOVALI jsme téma Romové v Bydžově

Skin Vlastimil Pechanec v roce 2001 ve Svitavách bodl Roma Otu Absolona dvakrát do břicha, třicetiletý muž zraněním v nemocnici podlehl. Soud Pechance o dva roky později odsoudil na 17 let. Družka Oty Absolona v roce 2002 podlehla rakovině. Pár měl dvě malé děti. Pechanec se u soudu hájil tím, že celý proces je vykonstruovaný a důkazy označil za smyšlené.

Čtěte také:
Romea už nechce spolupracovat s vnitrem. Nepotírá prý extremismus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …